Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Je auto waxen met de hand of machine - 6 praktische stappen

 

Wist jij dat regelmatig je auto waxen zorgt voor een goede bescherming van je autolak? Je auto blinkt niet alleen in de zon door het waxen, maar het vuil kan zich minder goed hechten en de autolak is extra beschermd tegen invloeden van buitenaf. In deze how-to vertellen we je graag hoe jij het beste jouw auto kunt waxen. Zowel waxen met de hand als met een machine. Maar eerst leggen we je uit welke opties je hebt voor wax.

Kan ik het beste mijn auto waxen met natuurlijke carnauba of synthetische lakbescherming?

Op het gebied van autobescherming heb je grofweg de keuze uit twee opties. Je kunt kiezen uit een natuurlijke carnauba wax of een synthetische lakbeschermer. Hieronder geven we over beide opties de nodige informatie, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw auto!

Met de carnauba wax een auto met een diepe, warme glans

Carnauba wax is een geliefd product onder autoliefhebbers omdat het een diepe en warme glans geeft. De wax lijkt boven de lak te zweven. Het verandert de lak in een vloeibaar zwembad dat glinstert onder veranderende lichtomstandigheden. Hoe meer pure carnauba er in een wax zit, hoe meer glans je krijgt. De wax wordt geproduceerd door de Carnauba palm. De wax wordt aangemaakt ter bescherming van het palmblad. De wax beschermt tegen zinderende hitte en maakt de bladeren ook waterafstotend, zodat al het vocht dat valt direct op de grond door de wortels kan worden opgenomen. Planten absorberen koolstofdioxide voor de productie van zuurstof, dit betekent dat carnauba wax ademend is. Goed voor plant en lak.

Carnauba is van nature keihard. Als men de bladeren oogst drogen ze uit en valt de wax van het blad. Of de bladeren worden in een machine gestopt die de wax verwijdert. Fabrikanten dienen de wax te mixen met petroleum destillaten, oliën of een oplosmiddel, genaamd Naptha. Hierdoor laat de wax zich goed verwerken. De beste carnauba waxen zijn slechts 1/3 deel gevuld met natuurlijke carnauba. Dat is maar goed ook, anders zou het niet te betalen zijn om deze wax te gebruiken. Als op producten wordt aangegeven dat er 100% carnauba wax inzit, geeft dit aan dat de carnauba 100% echt is, maar zegt het niks over de hoeveelheid carnauba wax die in de wax zit.

Dan gaan we het nu hebben over sorteren. Wanneer de carnauba geoogst wordt en vervolgens gesorteerd, dan wordt er gekeken naar kleur, puurheid en waar het heeft gegroeid. De bomen die in het Noorden van Brazilië groeien, hebben de hoogste kwaliteit. De gele wax is het puurst en heeft de hoogste kwaliteit. Deze wax wordt voornamelijk gebruikt bij de hoge kwaliteit wax en in de farmaceutische industrie. Sommige fabrikanten verfijnen de gele wax tot een ultra-pure heldere witte wax, om er zeker van te zijn dat de wax de meest glasheldere en reflecterende glans geeft nadat het op de lak is aangebracht.

De voordelen van carnauba wax

Zoals je hiervoor al hebt gelezen, beschermt de wax de bladeren van de boom tegen de zon en het water. Deze Carnauba wax gaat vuilvorming in bijna alle gevallen tegen, en is super waterafstotend. Het maakt niet uit waar je het op aan brengt, deze eigenschappen zijn gegarandeerd. Tevens, als je deze wax op je auto aanbrengt, zal het beschermen tegen UV-straling, hitte, vocht, oxidatie, en natuurlijke vervuiling. Je auto zal glimmen als nooit tevoren! Het nadeel van deze wax, als je het een nadeel kan noemen, is dat het niet zolang beschermt als een synthetische wax. Een carnauba wax zal binnen 6 tot 8 weken van je lak zijn verdwenen. Het hangt sterk af van het weertype en of je auto in een garage staat. Als je van waxen houdt, is de korte levensduur weer een mooi excuus om je auto te poetsen!

In het kort: de Carnauba wax is dé wax voor autoliefhebbers. Als je van een wet-look houdt en het mooi vindt dat je auto net een spiegel is, is dit de beste wax!

Lange bescherming van je autolak met lakbeschermers

Synthetische lakbeschermers zijn een soort anti-carnauba producten. Ze blijven veel langer zitten, zijn gemakkelijk aan te brengen en ze zijn synthetisch. Dit is lak wetenschap op haar hoogste niveau! Een lak beschermer bestaat uit polymeren; een substantie die uit meer dan duizenden deeltjes bestaat, allemaal aan elkaar verbonden. Zodra een beschermingsmiddel aan je lak hecht, maakt het een gepantserd schild. Het is niet de carnauba wax waar het net lijkt alsof de wax in de lak overvloeit. Het beschermingsmiddel ligt op de lak, als een doorzichtige bepansering van staal. Ze zijn wel glimmend en glad, maar geven niet zo'n warme glans als een carnauba-wax.

Deze lakbeschermingsproducten hebben reeds een snelle opmars gemaakt op de markt. Sommige mensen houden van de zo-hard-als-glas look. In een industrie die wordt voortgedreven door technologie, lijkt het logisch dat een synthetische bescherming zeer populair wordt onder de nieuwe generatie poetsers.

Maar goed, het verkoopargument om deze wax te nemen, is de levensduur. Een kwaliteits wax kan tot 4-6 maanden op de lak zijn werk doen, soms nog langer. Daarmee wordt bedoeld dat de lak waterafstotend blijft en tegen UV-licht en vervuiling wordt beschermd. Voor mensen die meer autorijden dan er aan spenderen is dit de beste oplossing.

Deze waxen zijn ook nog eens extreem gemakkelijk aan te brengen. Je kunt ze namelijk snel met de machine of per hand opbrengen. Deze tijdsbesparing maakt het zeer interessant voor mensen die het klusje snel geklaard willen hebben, en zeg zelf, wie wil dat niet?

Het maakt niet uit welke wax producten je neemt, als je maar waxt!

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel verschillen tussen de beide waxen. Glasharde bepantsering of diepe, vloeibare glans? Dit zijn de vragen die je moet stellen zodat je een keuze kunt maken. Er zijn nog steeds een hele hoop mensen die gewoon niet willen kiezen. Sterker nog, ze bewerken de lak eerst met de langdurige beschermlaag, en vervolgens toppen ze de lak af met de carnauba wax. Zelf als je na 6 weken vergeet de wax opnieuw aan te brengen, blijft je lak beschermd! De Meguiars Combipakket STEP 1+2+3 geeft het beste voorbeeld van een glans, die je krijgt van de carnauba wax, na het opbrengen van een beschermingsmiddel. De perfecte mix van schoonheid en duurzaamheid!

Onthoud: lakbescherming is één van de belangrijkste behandelingen voor je auto: Het maakt niet uit welk product je uitkiest, TS24 zorgt voor kwaliteit. Maar nu de belangrijkste vraag: Hoe kun je het beste je auto waxen?

Je auto waxen met de hand in 6 stappen

In slechts 6 stappen heb jij jouw auto super mooi in de wax. En dat gewoon met de hand. Bekijk snel onderstaande stappen als jij jouw auto gaat waxen met de hand:

Breng de beschermlaag aan als je auto in de schaduw staat. Als het product te snel opdroogt of in de lak trekt, kun je het moeilijk weg poetsen.

Breng de wax of sealer altijd aan als de auto droog is. Als het oppervlak niet droog is, gaat de beschermlaag strepen en kost het onnodig veel moeite om het product uit te poetsen.

Breng de wax of sealer SUPER DUN aan. Meer glans creëer je door meerdere dunne lagen aan te brengen en niet door een dikke laag wax. Het resultaat van een dikke laag is dat het alleen maar moeilijker weg te halen is en dat het zal gaan strepen. Poets eerst een heel dunne laag weg, alvorens je een nieuwe super dunne laag aanbrengt. Bekijk ook het productetiket voor informatie over droogtijd alvorens er een nieuwe laag wordt aangebracht: gemiddeld is dit tussen de 12-18 uur.

Meguiars High Tech Applicator Pads zijn het meest geschikt om een zeer dun, maar gelijkmatig laagje aan te brengen op de lak. Ze hebben een lange levensduur, zijn zeer absorberend, gemakkelijk uit te wassen en vaak te hergebruiken. Ook zijn ze goedkoop, dus als een pad op is: pak gerust een nieuwe.

Poets de doffe wax-laag uit met een microvezel doek. Met een kwaliteits doek, zoals de Microvezel doek, poets je de lak uit en creëer je zeer gemakkelijk een mooie diepe glans. De statisch geladen doek neemt veel wax-residu op, als er überhaupt al residu achterblijft. Draai je doek vaak om, zodat er telkens weer een schoon deel is waarmee je poetst. Houd altijd een extra doek bij de hand, in geval de andere vol raakt met wax.

Als je strepen krijgt, of de wax niet goed hebt verdeeld, kun je dit gemakkelijk verhelpen d.m.v. een Quick-detailer als Meguiars Quick Detailer: Mist and Wipe.

Je auto waxen met een machine in 5 stappen

Heb je geen zin om je auto te waxen met de hand, dan zijn er gelukkig om machines die je daarbij kunnen helpen. Al in 5 stappen kun je jouw auto waxen met een machine. Hieronder staan de 5 stappen uitgelegd die je moet doorlopen, mits je in het bezit bent van een poetsmachine natuurlijk!

Kies de juiste zachte pad voor het aanbrengen van wax. Deze pad moet zacht en absorberend zijn, maar sterk genoeg om de kracht van de machine te kunnen weerstaan.

Als je een paste-wax gebruikt, smeer dit dan op de pad, zoals je ook een boterham smeert. Gemakkelijk om dit te doen, is ook de pot omdraaien en de wax op de pad laten zakken. Vervolgens pak je een boterhamzakje, en druk je de wax met een draaiende beweging op de pad. Zodra er genoeg op de pad zit, doe je de overtollige wax terug in de pot. Bij gebruik van een vloeibare wax, zorg er dan voor dat je 3 lijnen wax aanbrengt om de buitenste cirkel van de pad.

Als je vloeibare wax gebruikt, zorg er dan ook voor dat je eerst de pad met wax uitsmeert op de lak, alvorens je de machine aanzet. Dit vermindert spetter vorming.

Zet je poetsmachine (bijv. onze Titan Dual Action Excentrische Polijstmachine) niet hoger dan stand 3. Controleer op de wax, welke gebruiksaanwijzingen hierop staan, maar normaal gesproken is dit de hoogste snelheid waarin je werkt. Verdeel de wax gelijkmatig over je lak. Zet je machine uit voordat je deze van de lak haalt.

Poets nu verder met microvezel doek. Wanneer het product eerst volledig kan worden aangebracht op je auto, kun je het beste een machine gebruiken om dit uit te poetsen. Is dit niet het geval, is het beter om uit te poetsen met de hand.

Detail tip: Als je de auto ECHT wilt laten glimmen, breng dan een laag wax aan over de aangebrachte laag sealer. 

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"U vraagt, wij leveren"

Tyron - Category Manager

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.