Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-To: Je cabriodak reinigen en onderhouden - Goed cabriolet onderhoud

cabrio onderhouden

Houd je cabrio in topconditie door het cabriodak goed te onderhouden

Om je cabrio in topconditie te houden, is goed onderhoud van levensbelang. Het onderhoud van een cabrio is tot op zekere hoogte identiek aan het onderhoud van een normale auto. Er is echter één groot en duidelijk verschil: het dak. Om de levensduur van je dak te verlengen, is een goede cabrioreiniger en een beschermingsmiddel onmisbaar. Zowel een stoffen als een vinyl dak hebben baat bij het juiste onderhoud. Middels deze how-to leggen we je uit hoe je in slechts enkele stappen weer een goed onderhouden cabriodak krijgt.

Een vinyl cabriodak onderhouden met een goede shampoo, cleaner en protector

Het wassen van een vinyl dak is net zo eenvoudig als het wassen van je auto. Gebruik een niet-agressieve autoshampoo, zoals Meguiars Convertible Cleaner, in combinatie met een zachte borstel (bijvoorbeeld de RaggTopp Borstel) om al het vuil van je cabrio-dak te verwijderen. Gebruik in geen geval shampoos waar een wax of sealant in zit. Op je lak werkt dit glansverhogend, maar voor je vinyl dak doet het helemaal niets.

Als het vinyl zeer smerig is, kun je een vinyl cleaner gebruiken die het vuil oplost en een vette laag op kan lossen. Dit voorkomt dat het vuil gaat werken op je vinyl dak. RaggTopp Vinyl Kit bevat een vinyl cleaner die hier zeer geschikt voor is. De cleaner verwijdert niet alleen vuil, het stopt ook de groei van schimmels. De cleaner laat zich eenvoudig aanbrengen. Benevel je dak eerst met water en vernevel vervolgens de cleaner. Gebruik een zachte borstel om de cleaner zachtjes in het vinyl te schrobben. Spoel tot slot goed af en je vinyl dak is weer helemaal schoon.

Als het vinyl gereinigd is met de cleaner, kun je het dak behandelen met een beschermingsmiddel, ook wel bekend als een protector. Hiermee behoud je de kleur van het dak en zijn kenmerkende structuur. Als je deze stap overslaat, zal verkleuring en vervaging van het pigment te zien zijn in het vinyl. Daarnaast zal het dak sneller inscheuren. Door diverse fabrikanten van vinyl daken wordt als beschermingsmiddel Ragg Topp Vinyl Protectant aanbevolen. Deze protector heeft de beste UV-bescherming en is vuil, olie en vet afstotend.

Je cabriodak kun je het best van begin af aan goed behandelen. Je merkt dan dat het dak in betere staat blijft en je het makkelijker schoon krijgt. Als er eenmaal schade is ontstaan aan je dak, kun je maar weinig doen om dit te herstellen. Echter is het aanbrengen van de juiste bescherming op je vinyl dak net zo eenvoudig als het wekelijks wassen van je auto.

Een stoffen cabriodak reinigen werkt in grote lijnen hetzelfde

Het onderhoud van een stoffen dak is in grote lijnen hetzelfde als onderhoud van vinyl. Je gebruikt alleen producten die speciaal gemaakt zijn voor stoffen cabriodaken. Meestal zijn cleaners te gebruiken voor beide. Gebruik ook hier weer de Ragg Topp Borstel voor het licht schrobben van het dak. Stoffen daken kunnen heel goed water afstoten, doordat ze behandeld zijn met chemicaliën. Helaas verminderd de hoeveelheid chemicaliën gedurende een bepaalde tijd. De precieze levensduur van deze chemicaliën hangt af van het gebruik en het weer, dus houd een oogje in het zeil.

Je reguliere wasbeurt brengt vaak vermindering van de chemicaliën wel aan het licht. Wanneer je watervlekken en kalkresten ziet, of wanneer het water door het stof trekt, wordt het hoog tijd deze te behandelen. RaggTopp Fabric Protectant is een allround protector en zeer geschikt voor bescherming van stoffen cabriodaken. Het product zorgt ervoor dat de fabrieks-chemicaliën worden hersteld en dat stoffen daken er weer goed uitzien. Zorg ervoor dat je de protectant aanbrengt op een droog dak. Verzadig het dak niet, zorg ervoor dat je kleine hoeveelheden gebruikt. Breng het om de maand aan, voor de juiste beschermingsfactor.

Onderhoud niet alleen de cabriokap, maar ook de doorzichtige kunststof ramen

De kunststof ramen van een cabriodak verkleuren vaak sneller dan de daken zelf. Dit soort kunststof heeft vaak de nare eigenschap om snel geel te worden, te krassen en te scheuren. Hier valt helaas niets aan te doen. Je kunt de ruit wel behandelen met Meguiars PlastX Clear Plastic Cleaner en Polish. Dit is een reiniger en polisher die scheuren tegengaat en de helderheid behoudt. Op het moment dat je een cabrio koopt, kun je het beste dit product direct aanbrengen en blijven aanbrengen, zodat de kwaliteit behouden blijft.

Alles op een rij: de producten voor het onderhouden van je cabrio en cabriodak

We hopen dat onze how-to je wat meer informatie heeft gegeven over het onderhoud van je cabriodak. Zoals je hebt kunnen lezen, is het onderhouden en beschermen van een vinyl of stoffen dak helemaal niet ingewikkeld. Dus waarom zou je het niet doen? We geven je nog even een kort overzicht van producten die je kunt gebruiken.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.