Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: toepassing, installatie en veiligheid van bio-ethanol haarden

Kratki bio-ethanol sfeerhaard

Met de winter voor de deur is dit hét moment om sfeer en warmte in huis te halen. En hoe doe je dat beter dan met een gezellige sfeerhaard? Bij TS24 vind je diverse elektrische sfeerhaarden en biohaarden die voor een warme ambiance zorgen. Met name de bio-ethanol sfeerhaarden worden steeds populairder. Deze haarden werken op de volledig biologische brandstof bio-ethanol en geven dus echte vlammen. Toch weten veel mensen nog niet precies wat de mogelijkheden van dit type haard zijn. In deze how-to gaan we dieper in op de toepassingsmogelijkheden, installatie én veiligheid van deze strakke design haarden. 

AAN DE MUUR OF OP TAFEL, BINNEN OF BUITEN

In onze webshop kun je terecht voor bio-ethanol haarden van Kratki in diverse uitvoeringen. De biohaarden van dit Poolse merk zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën:

De haarden zijn stuk voor stuk makkelijk te installeren en te gebruiken. Ze hebben een vlammenspel van echt vuur, een groot voordeel ten opzichte van elektrische sfeerhaarden. Hoewel bio-ethanol haarden voornamelijk sfeermakers zijn, geven ze ook natuurlijke warmte af. De hoeveelheid warmte hangt af van het formaat van de haard en de hoogte van de vlam, maar biohaarden zijn prima geschikt als secundaire warmtebron. Een ander belangrijk voordeel is dat er bij het branden geen roet of as vrijkomt. Je hoeft de haard daarom nauwelijks schoon te maken of te onderhouden.

WANDMODELLEN

De wandhaarden van Kratki zijn geschikt voor wie op zoek is naar een vaste sfeerhaard. Deze modellen hebben een strak, modern design en zijn geschikt voor gebruik binnenshuis. Voorbeelden van Kratki wandmodellen uit ons assortiment zijn de Kratki bio-ethanol sfeerhaard CharlieKratki bio-ethanol sfeerhaard Delta 3 en Kratki bio-ethanol sfeerhaard Golf. Biohaarden hebben niet veel ventilatie nodig en kunnen daarom ook in kleinere woonkamers in bijvoorbeeld flats worden geplaatst, maar gebruik de bio-ethanol haarden nooit in ruimtes met een inhoud van minder dan 40 m³. Kratki heeft naast standaard wandhaarden voor aan de muur ook hoekmodellen. Deze haarden uit de Delta-lijn hebben aan één kant een opening en zijn daarom dus geschikt voor plaatsing in hoeken. De Kratki bio-ethanol hoek sfeerhaard Delta 600 (rechts) is zo’n hoekmodel. De Delta hoekhaard is verkrijgbaar in verschillende formaten voor plaatsing in een linker- of rechterhoek.

VRIJSTAANDE MODELLEN

Vrijstaande modellen hebben als grootste voordeel dat ze mobiel zijn. Dit type is daarmee de ideale bio-ethanol haard voor buiten én binnen. Je kunt de biohaard bijvoorbeeld eenvoudig naar buiten verplaatsen wanneer je op een zomeravond in de tuin aan het genieten bent, terwijl de haard op een koude winterdag juist binnen voor een knusse atmosfeer zorgt. Hoge vrijstaande modellen, zoals de Kratki bio-ethanol sfeerhaard Romeo, zijn geschikt voor plaatsing direct op de grond. Leuk voor in de tuin of als chique blikvanger bij de entree van een terras. Zorg er wel voor dat de haard beschut staat of zet hem binnen zodra hij is afgekoeld, want de sfeerhaarden zijn niet bestand tegen guur weer.

Kratki heeft ook diverse bio-ethanol haarden voor op tafel. De compacte tafelmodellen zijn geschikt voor plaatsing op elk stabiel tafelblad en ideaal om op een snelle en eenvoudige manier extra sfeer te creëren. We hebben meerdere tafelhaarden in ons assortiment, waaronder de Kratki bio-ethanol sfeerhaarden Galina en India.

Kratki bio-ethanol sfeerhaard

SCHOUWEN

Tot slot heeft Kratki een aantal schouwen in het assortiment. Deze biohaarden lijken op een traditionele schouw, maar werken dus op de brandstof bio-ethanol. Dit type sfeerhaard is perfect voor wie niet van het moderne en strakke design van de andere haarden van Kratki houdt, maar liever een elegante schouw in huis haalt. Bij TS24 verkopen we van dit type de Kratki bio-ethanol sfeerhaard Legionis.

EEN KRATKI BIOHAARD INSTALLEREN

Een van de veelgenoemde voordelen van bio-ethanol haarden is de eenvoudige installatie. Maar wat is eenvoudig, en hoe installeer je zo’n haard dan precies? 

De wandmodellen kunnen aan de muur worden bevestigd of worden gemonteerd in een uitsparing in de wand. Bio-ethanol haarden hebben geen afvoerkanaal, dus het is slechts een kwestie van stevig bevestigen. De haarden die geschikt zijn voor plaatsing tegen een vlakke wand worden geleverd met het benodigde bevestigingsmateriaal, zoals montagepennen, installatiebouten en muurpluggen. Het achterpaneel van deze haarden is voorzien van gaten die nodig zijn voor hangende installatie. Pas zodra de haard stevig hangt is het tijd om de biocontainer en eventueel het veiligheidsglas te plaatsen. 

Een aantal wandmodellen zijn ook of enkel geschikt voor plaatsing in een nis of uitsparing in de muur. De hoekmodellen uit de Delta-serie van Kratki kunnen bijvoorbeeld enkel in de muur worden geplaatst. Een inbouw is meer werk dan installatie aan de wand, zeker als de uitsparing nog gemaakt moet worden. Controleer in dat geval goed of de muur geschikt is voor de installatie. Het is ook mogelijk om zelf een tussenwand, schouw of ander decoratief element van een onbrandbaar materiaal te maken om de biohaard in te plaatsen. Wie niet zo handig is doet er goed aan om een specialist in te schakelen voor de installatie van een vaste bio-ethanol haard.

De complete biohaarden met schouw van Kratki zijn dan wel weer heel eenvoudig te installeren. Zodra de haard staat kan de biocontainer worden geplaatst. Vrijwel direct daarna kan de schouw in gebruik worden genomen.

Ook de vrijstaande modellen, waaronder de tafelmodellen, zijn snel klaar voor gebruik. Afhankelijk van het model moet de haard eerst nog wel worden gemonteerd. Veel vrijstaande biohaarden hebben namelijk een paar glasplaten die je moet plaatsen. Bij sommige modellen, zoals de Kratki Hotel, moeten deze worden vastgeschroefd. Daarnaast moet in ieder geval de biocontainer worden geplaatst, maar dit is een eenvoudig klusje. Neem altijd de handleiding door voordat je begint met de montage of installatie.

IS EEN BIO-ETHANOL HAARD GEVAARLIJK?

Misschien heb je in het nieuws wel eens iets gehoord of gelezen over een ongeluk met bio-ethanol en ben je nu bang dat biohaarden gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de haarden van Kratki van goede kwaliteit en beschikken ze over een TÜV-veiligheidscertificaat, waardoor de biohaarden veilig gebruikt kunnen worden. Vergeet echter niet dat correct gebruik van de haard essentieel is voor een optimale veiligheid. We noemen hieronder de meest voorkomende gevaren van deze haard en leggen uit hoe je die voorkomt.

Gevaar 1: Geknoeide brandstof

Bij het vullen van de brander wordt er vaak wat bio-ethanol gemorst. Als je de haard vervolgens aansteekt loop je het risico dat er vuur ontstaat dat moeilijk te blussen is, want bio-ethanol is ontzettend brandbaar. Zorg er daarom voor dat je geknoeide brandstof meteen wegveegt en verwijder de brandstof ook van je handen en kleding. Het is een rustgevend idee dat de containers van de haarden van Kratki beschikken over een absorberend inzetstuk. Dit inzetstuk vermindert niet alleen het brandstofgebruik, maar beschermt ook tegen het morsen van brandstof als de biohaard onverhoopt zou kantelen.

Gevaar 2: Brandende haard bijvullen

Het is voor je eigen veiligheid belangrijk om van de haard af te blijven wanneer deze brandt of nog warm is. Vul de container absoluut niet bij wanneer deze een hoge temperatuur heeft, want dit kan in het ergste geval een steekvlam veroorzaken. Wacht daarom ook altijd totdat de haard is afgekoeld voordat je hem opnieuw aansteekt. Het is voor de veiligheid ook verstandig om de haard niet te verplaatsen wanneer deze brandt.

Gevaar 3: Te volle tank

Ben je van plan om de container tot aan het randje te vullen, zodat hij de hele avond lang gezellig brandt? Niet doen! Met een overvolle brander loop je het risico dat het vuur straks lastig te blussen is. Ook is de kans groter dat er bio-ethanol over de rand stroomt wanneer je per ongeluk tegen de haard aanstoot. Gelukkig hebben de branders van Kratki een extra container, waar de vloeistof netjes inloopt als je iets te enthousiast bent geweest met vullen. Wel zo veilig, want zo komt de bio-ethanol nooit direct in aanraking met vuur. Toch is het beter om de tank niet te vol te gieten. Een indicator in de container geeft precies het maximale brandstofpeil aan. Om het absorberende inzetstuk van de container goed te laten werken, is het aanbevolen om de tank tot maximaal de helft te vullen.

De conclusie? Waar vuur is, is potentieel gevaar, maar zolang je je verstand gebruikt is een bio-ethanol haard net zo veilig als andere soorten haarden.

Een paar laatste tips voor veilig gebruik van bio-ethanol sfeerhaarden:

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.