Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Het juiste lasapparaat kiezen

Lassen

 

Een lasapparaat is een handige tool wanneer je twee metalen met elkaar wilt verbinden. Dit apparaat kan zowel gebruikt worden door hobbyisten als specialisten (bijvoorbeeld in de auto-industrie). Ben je op zoek naar het juiste lasapparaat? Dan is het eerst belangrijk om vast te stellen waar je deze voor gaat gebruiken. Bij TS24 vind je twee soorten lasapparaten: elektroden lasapparaten en MIG/MAG-lasapparaten.

De eerste variant is vooral geschikt voor de kleinere klussen of wanneer je rekening moet houden met veel details. De MIG/MAG-lasapparaten werken snel en zijn dan ook uitermate geschikt voor grote projecten. Wij vertellen je er graag meer over.

ELEKTRODEN LASAPPARAAT

Lassen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een van deze opties is elektrisch lassen, ook wel BMBE lassen of SMAW (afkorting voor Shielded Metal Arc Welding) genoemd. Zoals de naam al een beetje aangeeft kan je met een elektroden lasapparaat twee metalen met elkaar verbinden door de smeltende laselektrode. De metalen draad zorgt niet alleen voor geleiding, maar is ook gelijk het toevoegmateriaal voor een sterke verbinding. Tijdens het lassen zal de bekleding rondom de elektrode verbranden, daarom is het niet nodig om beschermgas toe te voegen.

Het voordeel van een elektroden lasapparaat is dat deze compact en makkelijk te hanteren is. Daarnaast kan je ook eenvoudig bij de kleinere hoekjes komen. Dit lasapparaat is dus ook geschikt voor hobbyisten. Houd er wel rekening mee dat je voor dit apparaat relatief veel stroom nodig zult hebben. Gebruik daarom een elektroden lasapparaat voor kleine verbindingen in plaats van grote industriële projecten.

Bij TS24 vind je onder deze categorie een aantal verschillende elektroden lasapparaten, zoals de Güde Elektroden Lasapparaat GE 290 TC. Deze heeft een coating van staal en dus een langere levensduur. Daarnaast is het lasapparaat voorzien van oververhittingsbescherming, wat zeker handig is voor de beginnende lasser.

Güde Elektroden Lasapparaat GE 290 TC en Güde MIG Lasapparaat Ger MIG190KOMBI

Güde Elektroden Lasapparaat GE 290 TC en Güde MIG Lasapparaat GER MIG190KOMBI

MAG LASSEN

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt lasapparaat, kom je de termen ‘MIG’ en ‘MAG’ ongetwijfeld een aantal keer tegen. Deze worden ook vaak in één adem genoemd, omdat de werkwijzen van deze lasapparaten veel op elkaar lijken. Er is alleen een verschil in het beschermgas. Het beschermgas zorgt ervoor dat het materiaal niet kan beschadigen door invloeden van buitenaf, zoals verbranding door zuurstof of dat het gelaste stuk zacht wordt door waterstof of stikstof.

MIG/MAG lassen gaat door middel van een elektrische plasmaboog die het materiaal verhit. Bij MAG lassen (afkorting voor Metal Active Gas) wordt als beschermgas CO2 (koolstofdioxide) gebruikt. De prijs van CO2 is goedkoper dan de benodigde gassen bij MIG lassen. Daarom wordt dit lasapparaat vooral gebruikt om laaggelegeerde staalsoorten te lassen bij industriële toepassingen, waar ook vaak een mechanische versie van dit lasapparaat ingezet wordt.

MIG LASAPPARAAT

En dan is er nog de andere optie: MIG lassen (afkorting voor Metal Inert Gas). Zoals al eerder aangegeven, werkt deze net zoals een MAG- lasapparaat. Echter worden hier als beschermgassen, wat al duidelijk wordt al je lees wat de afkorting is, inerte gassen gebruikt. Hieronder vallen bijvoorbeeld helium, argon en waterstofgas. Hoewel deze manier van lassen wat prijziger is, treedt er geen reactie op met andere chemicaliën. Dit komt de kwaliteit en de efficiëntie ten goede.

Een voorbeeld van een MIG lasapparaat is het Güde Mig Lasapparaat GER MIG190KOMBI. Deze is voorzien van een puntlasinstelling en thermische beveiliging. Zo kan je gerust grotere projecten aanpakken met dit lasapparaat.

VERGEET OOK DE PERSOONLIJKE BESCHERMING NIET!

Tijdens het lassen kunnen er lasspetters vrijkomen. Daarnaast is het felle licht zeer schadelijk voor je ogen. Schaf daarom bij het lasapparaat ook de nodige middelen aan voor je persoonlijke bescherming, zoals de Güde Automatische Laskap GD 4/9-13 en de Güde Lashandschoenen 16975.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Een ruim aanbod en 10 jaar garantie"

Westinghouse Lighting - Leverancier van plafondventilatie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.