Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Terrasverwarmer monteren, installeren en onderhouden - 16 tips

In onze vorige blog 'Deskundig advies: Kies de beste type terrasverwarming met deze 6 stappen' heb je al kunnen lezen hoe je in 6 stappen de juiste type (gas of elektrisch) terrasverwarmer kunt kiezen. Vervolgens hebben we in onze how-to 'Deze 5 terrasverwarmers passen bij de 5 type terrassen (incl. kostenberekening)' uitgelegd hoeveel watt je nodig hebt om jouw type terras (open of gesloten) en terras grootte te verwarmen en welke terrasverwarmers wij in de vijf verschillende situaties aanraken. Heeft u nog geen terrasverwarming uitgekozen? Bekijk dan hier ons aanbod terrasverwarmers op gas en elektrische terrasverwarming.

Maar in deze how-to gaan we nog een stapje verder. Want als het goed is, heb je nu een terrasverwarmer op het oog en sta je op het punt om er één of meerdere aan te schaffen. Maar weet je hoe je de terrasverwarmer moet monteren, installeren en onderhouden? Nee? Dan vertellen wij je dat graag! Weet je namelijk wat de beste hoogte is om jouw terrasverwarmer op te hangen? En weet je hoeveel vermogen je nodig hebt bij een elektrische terrasverwarmer? Lees snel verder!

Jouw elektrische terrasverwarmer monteren en installeren - 4 tips

Een elektrische terrasverwarmer monteren en installeren is in veel gevallen een fluitje van een cent. Je monteert het aan de wand of op het plafond, je steekt de stekker in het stopcontact, en klaar! Uiteraard zijn er nog wel drie tips waarop we je graag wijzen tijden het monteren en installeren.

TIP 1: DE JUISTE OPHANGHOOGTE. HOE HOOG MOET EEN TERRASVERWARMER HANGEN?

Bij de montage van een terrasverwarmer is ophanghoogte bijzonder belangrijk. Drie stelregels hier:

Tip 2: De juiste stralingsrichting. is de stralingsrichting van voren of van achteren?

Wanneer de zon begint te schijnen, je pakt je tuinstoel om er eventjes van te genieten, naar welke kant is dan jouw gezicht gericht? Juist, in verreweg de meeste gevallen ga je met je gezicht naar de zon toe zitten. Je krijgt dan lekker de warmte in je gericht. Maar niet alleen in je gericht! Doordat je richting de zon zit, wordt een groter deel van je lichaam verwarmd. Dit werkt niet alleen bij de zon zo, maar ook bij de terrasverwarmer. Oftewel, de juiste stralingsrichting is van voren. Wanneer je een tafel hebt waar je met een aantal gasten graag om heen zit, dan kun je de terrasverwarmer het beste aan het plafond hangen. Zo komt de straling voor iedereen van voren.

Tip 3: De juiste ondergrond. waarop kun je het beste een terrasverwarmer monteren?

Het beste kun je de terrasverwarmer op steen of hout monteren. Dat geldt zowel voor een muur als voor een plafond. Mits je maar de beugels gebruikt die bij de verwarmer worden geleverd. Deze beugels zorgen er namelijk voor dat er voldoende afstand en ventilatie is, zodat het geen problemen oplevert met het hout. We raden af om het op kunststof te monteren, omdat dit gaat vervormen door de hitte. Ook is het niet slim om een terrasverwarmer te monteren aan een afdak met staal en glas. Staal zet namelijk anders uit dan glas bij warmte, waardoor er barsten kunnen ontstaan. Houd ook rekening met voldoende ruimte tussen je verwarmer en zonwering om brand te voorkomen.

Tip 4: De juiste installatie. hoeveel vermogen kan de elektrische installatie aan?

Je moet uiteraard zorgen dat er voldoende vermogen beschikbaar is voor jouw terrasverwarmer. In een standaard installatie zijn er groepen van 16A aanwezig. Dat betekent dat je hierop apparaten kunt aansluiten met een totaal vermogen van 3600 watt. Heb je een standaard groep van 16A en het vermogen van jouw terrasverwarmer(s) is (samen) minder dan 3600 watt, dan is er geen enkel probleem. Let wel eventjes op twee dingen:

Jouw terrasverwarmer op gas monteren en installeren - 4 tips

Eigenlijk gaan we hier maar één andere tip geven. Want de eerste drie tips van het monteren en installeren van een elektrische terrasverwarmer gelden ook voor de gas varianten. Lees die dus hierboven terug!

Tip 1: De juiste plaatsing. hoeveel ruimte moet je vrij laten?

De terrasverwarmer op gas is bedoeld voor gebruik buitenshuis. Zorg dat er altijd voldoende luchtventilatie is op de plaats waar je de terrasverwarmer gaat plaatsen. Zorg voor een plaats op ruime afstand van brandbare materialen. Houd als stelregels: minimaal 75 cm vrije ruimte boven de verwarmer en minimaal 100 cm vrije ruimte opzij. Tot slot is een stevige, stabiele, vlakke en horizontale ondergrond bijzonder belangrijk om de verwarmer veilig te laten staan.

Tip 2: De juiste stralingsrichting. welke richting moet de straling op?

Lees deze tip terug hierboven bij de juiste stralingsrichting van elektrische terrasverwarmers. Dit geldt namelijk ook voor de hangende gas terrasverwarmers. Als extra tip willen we hier nog aan toevoegen dat een staande terrasverwarmer op gas het beste middenin de ruimte kan staan, omdat de warmte van alle kanten wordt verspreid.

Tip 3: De juiste gasaansluiting. hoe sluit je het gas veilig aan?

Gebruik uitsluitend propaan- of butaangas voor je terrasverwarmer. Zorg dat de maximale ingangsdruk van de gasregelaar niet hoger is dan 10 bar. En de minimale aanvoerdruk is 30 mbar. Zorg dat alles wat je gebruikt (de gasfles, gasdrukregelaar, slang etc.) voldoet aan de wettelijke voorschriften en richtlijnen. Check altijd het instructieboekje, daarin staan de vereisten goed uitgelegd.

Tip 4: De juiste installatie. moet je het instructieboekje volgen?

Bij elk apparaat wordt altijd een instructieboekje geleverd. Daar staat exact in hoe je de terrasverwarmer moet installeren en monteren. De leveranciers streven er altijd naar om te zorgen dat je dit gemakkelijk zelf kunt doen. Dus wees niet eigenwijs, sla het instructieboekje open, en volg de stappen voor een veilig en optimaal gebruik. 

Voorbeeld: Installeren Eurom Flame Heater 9000

In de onderstaande video laten we zien hoe je de staande terrasverwarmer Eurom Flame Heater 9000 monteert. Je ziet dat je in mum van tijd een warm, gezellig terras hebt.

Goed onderhoud voor een jarenlang warm terras - 8 tips

Je wilt natuurlijk dat je aankoop lange tijd meegaat en dat je jaren kunt genieten van een aangenaam warm terras. Om dit te realiseren, geven we je tot slot van deze blog een aantal handige tips om je terrasverwarmer schoon te maken en netjes op te bergen als je het niet gebruikt.

4 tips voor jouw elektrische terrasverwarmer

Tip 1: Laat de lamp afkoelen voordat je begint

Klinkt als een inkoppertje, maar de lampen worden echt heel bijzonder warm! Dus we hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat als je gaat schoonmaken, de lampen eerst even moet laten afkoelen om pijnlijke verwondingen te voorkomen.

Tip 2: Gebruik een gewone doek of een zachte borstel

Je hebt geen poespas nodig om de buitenzijde van de terrasverwarmer goed schoon te maken. Neem het apparaat simpelweg af met een schone, zachte, niet-pluizende doek. Of gebruik een zachte borstel. Gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponsjes, harde borstels, of chemische reinigingsmiddelen. Dat kan namelijk het apparaat beschadigen.

Tip 3: Leg onderdelen nooit in water

Leg onderdelen als de dompel stekker en elektrokabel nooit in water of in een andere vloeistof. Dat kan namelijk tot een elektrische schok leiden. Erg gevaarlijk! Zorg er ook voor dat het apparaat goed droog is voordat je het weer in gebruik neemt.

Tip 4: Gaat er onverhoopt iets kapot, schakel een specialist in

Tot slot, als er iets kapot gaat en er moet wat gerepareerd worden, schakel dan gewoon een specialist in. De leverancier of een erkend elektricien weten precies wat ze doen en zorgen er met de reparatie voor dat de veiligheid van je apparaat gewaarborgd blijft. Daarnaast, als je zelf reparaties of wijzigingen aan het apparaat gaat uitvoeren, dan vervalt ook de garantie. Dus doe het gewoon niet! Dit geldt uiteraard ook voor terrasverwarmers op gas.

4 extra tips voor jouw terrasverwarmer op gas

Tip 5: Maak je terrasverwarmer regelmatig schoon

Maak de gladde oppervlakken schoon met een zachte doek met eventueel een klein beetje schoonmaakmiddel voor staal. Gebruik nooit licht ontvlambare, bijtende of schurende schoonmaakmiddelen. Verwijder tevens regelmatig al het vuil en roet uit de brander en van het vlammenscherm. Dan kun je het apparaat gewoon veilig blijven gebruiken.

Tip 6: Vervang periodiek de gasslang

Vervang elke 3 à 4 jaar de gasslang. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van het gas veilig blijft en er geen gas verloren gaat. Zo kun je zonder zorgen gebruik blijven maken van de terrasverwarmer.

Tip 7: Controleer de gasfles goed voor het opbergen

Sla de terrasverwarmer altijd zonder gasfles op. Controleer of de drukregelaar van de gasfles goed is afgesloten. Verwijder de gasdrukregelaar en de slag van de gasfles. Controleer tevens of de gasfles beschadigd is, en vervang de gasfles als dat nodig is. Bewaar de gasfles altijd in een ruimte met een goede ventilatie.

Tip 8: Zorg dat je de terrasverwarmer veilig en schoon opbergt

Doe dit in een droge, stofvrije en veilige ruimte. Zorg ook dat je hem schoon opbergt. Als je het apparaat langere tijd niet gebruikt, is een hoes ook bijzonder geschikt voor het schoonhouden en voorkomen van beschadigingen. Dit geldt overigens ook voor elektrische terrasverwarmers.

Veel succes met het installeren, monteren en onderhouden van je terrasverwarming! Heeft u nog geen terrasverwarming uitgekozen? Bekijk dan hier ons aanbod terrasverwarmers op gas en elektrische terrasverwarming.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.