Vóór 23:00 besteld? Morgen thuis* | Ergens goedkoper? Prijsverschil terug!
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Hoe gebruik ik een luchtgordijn?

Luchtgordijnen zorgen voor een warm welkom wanneer je een winkel of gebouw binnenstapt. In de winter zorgen luchtgordijnen ervoor dat de kou buiten blijft en in de zomer blijft de koude lucht binnen. Hierdoor kun je als winkel je deuren altijd open houden voor je bezoekers! Bij TS24 hebben we een uitgebreid assortiment aan luchtgordijnen en we vertellen je graag hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Wat doet een luchtgordijn precies?

Een luchtgordijn zorgt ervoor dat de hoeveelheid koude lucht die een gebouw binnenkomt wordt geminimaliseerd. Tevens zorgt het luchtgordijn ervoor dat warme lucht binnen blijft. Luchtgordijnen kunnen boven veel gebruikte ingangen eenvoudig geïnstalleerd worden. Bij het ontbreken van een luchtgordijn bij een veelvuldig gebruikte deur, bijvoorbeeld bij een winkel of ziekenhuis, zal de warmte iedere keer ontsnappen. Een continu openstaande deur is erg duur en zorgt voor veel energieverlies.

Een luchtgordijn is eigenlijk niets anders dan een onzichtbare deur van luchtstromen, stromend van boven de ingang tot aan de vloer. Doordat je het luchtgordijn zowel met een warme- als koude luchtstroom kunt gebruiken heb je er het hele jaar plezier van.

De voordelen van een luchtgordijn

Bij veelbezochte plekken als winkels, winkelcentra, ziekenhuizen en stations is het handig om gebruik te maken van luchtgordijnen. Door gebruik te maken van een luchtgordijn kun je de deur van je winkel gedurende de dag openlaten. Hierdoor komen klanten sneller de winkel binnen en geef je ze een warm welkom in de winter en een verfrissende verkoeling in de zomer. Wanneer je de winkeldeuren open laat staan zonder luchtgordijn, gaat er veel warmte of koude lucht verloren. Dit gaat gepaard met zeer hoge energiekosten die je met een luchtgordijn kunt voorkomen. Daarnaast hebben insecten geen kans om binnen te komen door de sterke luchtstroom. We zetten alle voordelen van een luchtgordijn nog even voor je op een rijtje:

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten luchtgordijnen verkrijgbaar. Twijfel je over welk type je nodig hebt? Dit zijn de verschillen:

Elektrisch luchtgordijn

Een elektrisch luchtgordijn varieert bij ons tussen de 6.0 kW en 19 kW. Sommige elektrische types zijn voorzien van een regelaar waardoor je de kracht en de positie van de luchtstroom in kunt stellen. Voordeel van een elektrisch luchtgordijn is dat deze snel de gewenste temperatuur bereikt. Wel moet je letten op de verbruikskosten. Daarnaast heb je wel een 400V aansluiting nodig.

Warmwater luchtgordijn

Een warmwater gordijn wordt op de CV-installatie aangesloten. Deze zijn relatief goedkoop in aanschaf en gemakkelijk aan te sluiten en te monteren. Wel duurt het iets langer voordat de lucht, die uit het luchtgordijn komt, warm wordt.

Warmtepomp luchtgordijn

Een warmtepomp luchtgordijn is relatief goedkoop in gebruik en vaak kun je koelen en verwarmen met één luchtgordijn. Er is geen cv of gas nodig, wel is deze vrij prijzig in aanschaf en moeten er buitenunits geplaatst worden.

Koud luchtgordijn 

Dit type gordijn is bedoeld om warme lucht buiten een ruimte te houden. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een ijssalon beheert. Het gordijn creëert namelijk een barrière die voorkomt dat koude lucht ontsnapt. Erg geschikt om ruimtes koel te houden tijdens warme zomers. Door ventilatoren beschikt het gordijn over een geruisloos, groot luchtstroom.

De juiste keuze

Bij de aanschaf van een luchtgordijn dien je rekening te houden met verschillende mogelijkheden. Wanneer je vragen hebt over een luchtgordijn kun je overigens altijd contact opnemen met onze klantenservice!

Wat is de juiste afmeting?

Zorg ervoor dat je de afmeting van de deuropening goed opmeet. De breedte van het luchtgordijn moet overeenkomen met de deuropening. Als dit niet gebeurt, heeft koude lucht vrij spel, en komen insecten alsnog de ruimte binnen. Wanneer de deuropening 140 centimeter breed is, raden wij een luchtgordijn aan van 150 centimeter breed. Daarnaast is het zeer belangrijk dat het luchtgordijn de benodigde hoeveelheid lucht heeft om de grond te bereiken. Doordat de deuropening volledig wordt afgesloten door de luchtstroom wordt de koude lucht snel verwarmd.

Welk type heb ik nodig?

Weeg voor jezelf af op welke manier je wilt dat de lucht van elkaar gescheiden wordt. Kies hiervoor uit een elektrisch luchtgordijn, een warmwater luchtgordijn (aangesloten op de CV-installatie) of een warmtepomp luchtgordijn of juist een koud luchtgordijn.

Kies je voor een verwarmd of onverwarmd luchtgordijn?

Een verwarmd luchtgordijn scheidt warme lucht uit, waardoor koude lucht een warme temperatuur krijgt en daarom niet als tocht wordt ervaren. De warme binnenlucht blijft in de ruimte, terwijl de koude lucht wordt verwarmd. Naast een verwarmd luchtgordijn zijn er ook ambiente luchtgordijnen verkrijgbaar. Deze scheidt onverwarmde lucht uit, waarbij de warme lucht in de ruimte blijft en koude buitenlucht niet wordt verwarmd. Een koud luchtgordijn is ideaal wanneer je juist warme lucht buiten wilt houden wanneer je binnen een airconditioning hebt.

Installatie

De installatie van een luchtgordijn dient goed te gebeuren voor een optimale werking. Daarom raden wij het ten zeerste aan om het luchtgordijn door een professional te laten installeren. Zo ben je verzekerd van een goed en veilig gebruik van het luchtgordijn.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.