Vóór 23:00 besteld? Morgen thuis* | Ergens goedkoper? Prijsverschil terug!
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Welke elektrische kachel heb ik nodig?

Elektrische kachels zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en daarom is er altijd wel een kachel die bij jou en je huishouden past! Aangezien er zoveel keus is kan het soms lastig zijn om de variant te vinden die voldoet aan jouw wensen. Een elektrische kachel sluit je niet aan op de centrale verwarming en dient als een bijverwarming. Waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van zo’n elektrische kachel en wat zijn alle opties? TS24 vertelt het je graag.

De verschillen

Er zijn verschillende types elektrische kachels op de markt. Zo heb je ventilatorkachels, keramische kachels of convectorkachels. Om de juiste variant te vinden is het belangrijk om te weten wat ieder type kachel precies kan. We lopen ze 1 voor 1 langs.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel kan een ruimte snel verwarmen en de warmte goed verspreiden. Een ventilatorkachel is ideaal als bijverwarming in ruimtes waar de centrale verwarming niet voor genoeg warmte zorgt. Ze zijn vaak van klein formaat en eenvoudig te verplaatsen. Het voordeel van vele ventilatorkachels is dat ze ook koude lucht kunnen blazen. Hierdoor kun je in de winter niet alleen van de warmte genieten maar in de zomer ook van heerlijke koude lucht.

Wanneer je op zoek bent naar een elektrische kachel die voor een langere tijd de ruimte moet verwarmen is een ventilatorkachel minder geschikt. Een ventilatorkachel geeft een licht geruis af tijdens het verwarmen en dit kan storend zijn bij lang en constant gebruik. Wil je plaatselijk en snel warmte? Kies dan voor een ventilatorkachel!

Keramische kachel

Heb je warmte nodig in je schuur of werkplaats? Dan is een keramische kachel een goede keuze. De stralingswarmte van deze kachel is erg prettig en is bovendien veilig te gebruiken. De luchtwegen worden niet belast tijdens het verwarmen doordat stofdeeltjes niet verbranden in het verwarmingselement. Een keramische kachel is tevens zeer zuinig in gebruik en eenvoudig te verplaatsen. De kachel maakt minder lawaai, is brandveiliger en zorgt voor minder stofverplaatsing dan een ventilatorkachel. Wil je een energiezuinige kachel? Dan is een keramische kachel de beste optie.

Convector kachel

Een convector kachel heeft een zeer geluidsarme werking en beschikt over een slanke vormgeving. Hierdoor past de kachel in ieder interieur of kantoor. Dankzij het verwarmingselement stijgt de warme lucht op en wordt de warmte goed over de ruimte verdeeld. 90% van de warmte is een warme luchtstroom en 10% bestaat uit stralingswarmte. Tegenwoordig zijn er ook convector kachels op de markt die over een ventilator beschikken. Deze zijn nog steeds zeer stil in gebruik en zorgen voor een snellere verdeling van de warmte. Een convector kachel wordt gelijkmatig warm en geeft minder snel warmte af dan bijvoorbeeld een ventilatorkachel. Wil je een kachel die je voor langere tijd aan kunt zetten? Dan is een convector kachel de juiste keuze.

Het juiste vermogen

Je kunt dus kiezen uit verschillende types elektrische kachels. Na het kiezen van de gewenste soort is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. De verwarmingscapaciteit is namelijk afhankelijk van hoe hoog het wattage van de kachel is. Hierbij geldt de regel: hoe hoger het vermogen, hoe groter de oppervlakte. Een voordeel van veel elektrische kachels is dat ze meerdere warmtestanden hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een vermogen van 750/1250/2000 Watt. Hierdoor kun je het vermogen aanpassen aan de te verwarmen ruimte. Bij een maximaal vermogen van 2000 Watt is het bereik gemiddeld zo’n 15 tot 20 m2.

Regelbare thermostaat

Wanneer je de temperatuur graag constant wilt behouden is het verstandig om een kachel met regelbare thermostaat aan te schaffen. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt zorgt de thermostaatfunctie ervoor dat de elektrische kachel stopt met verwarmen. Hierdoor wordt er niet onnodig energie verbruikt en wordt het niet te warm in huis.

Beveiliging

Bij het kiezen van een elektrische kachel is naast het bepalen van het type en het vermogen het zeer belangrijk om te kijken naar de beveiliging. Een elektrische kachel gebruiken gaat niet geheel zonder risico’s en daarom is het belangrijk om te kijken naar welke beveiliging er bij je past. In onderstaande lijst zie je de beveiligingsopties duidelijk uitgelegd. Bekijk welke opties jij belangrijk vindt en kies daarna een elektrische kachel die voorzien is van deze beveiliging.

Omvalbeveiliging

 Bij elektrische kachels met omvalbeveiliging wordt de stroom automatisch uitgeschakeld wanneer de kachel omvalt. Hierdoor kun je de kachel zonder gevaar overal neerzetten en gebruiken. Bij kachels die niet voorzien zijn van omvalbeveilging kan er brandgevaar zijn. Wanneer de hete kachel omvalt en tegen stof of ander brandbaar materiaal komt kan er brand ontstaan.

Oververhittingsbeveiliging

Naast omvalbeveiliging is oververhittingsbeveiliging ook erg belangrijk voor het tegengaan van brand. Oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat de kachel zich uitschakelt bij een afwijkende temperatuurverhoging. Ook deze beveiliging is voor het optimaliseren van de brandveiligheid. Een elektrische kachel met allebei deze opties zijn dus het meest veilig te gebruiken.

Vorstbeveiliger

Elektrische kachels kunnen als optie een vorstbeveiliger hebben. Dit betekent dat de kachel ervoor zorgt dat ruimtes automatisch boven de 0 graden Celcius worden gehouden. De kachel schakelt zichzelf automatisch in wanneer de temperatuur zakt naar het vriespunt. Om de ruimte vorstvrij te houden zorgt de kachel voor de juiste temperatuur. Hierdoor voorkom je dat leidingen in huis kunnen bevriezen.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.