Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Goed je badkamer ventileren

Aan de ene kant willen we graag energie besparen. Aan de andere kant doen we graag een raampje open, om het klimaat in onze badkamer te regelen. Isolatie en ventilatie zijn dan ook voor velen twee tegenstrijdige zaken. Dit hoeft niet zo te zijn! We vertellen je hoe jij je badkamer op de juiste manier ventileert.

SLECHTE VENTILATIE ZORGT VOOR SCHIMMEL

In een badkamer wordt veel vocht geproduceerd. Condens op de muren en plafond creëert een perfecte broedplaats voor schimmel. De enige manier om dit te voorkomen, is door goed ventileren. Je zou het misschien niet denken, maar mechanisch ventileren is de beste manier.

WAAROM IS MECHANISCH VENTILEREN BETER DAN NATUURLIJK VENTILEREN?

Bij een luchtvochtigheid boven de 70%, is je huis slecht geventileerd. Een raampje open zetten of het afvoerrooster openen is een voorbeeld van natuurlijke ventileren. Dit betekent niet dat je badkamer voldoende is geventileerd. Integendeel zelfs! Dit zorgt ervoor dat er koude lucht naar binnen stroomt, maar niet dat de warme naar buiten stroomt. Het nadeel hiervan is dat koude lucht vocht slechter opneemt. Zo blijft de vocht in de ruimte. Mechanisch ventileren is efficiënter om de luchtvochtigheid te regelen. Dit kan door een ventilator of een ontvochtiger.  

WAT IS EEN LUCHTONTVOCHTIGER

De naam zegt het al, een luchtontvochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte verlaagd wordt naar het gewenste niveau. Een ideale luchtvochtigheid zit tussen de 40 en 60 procent. Een luchtontvochtiger meet de huidige luchtvochtigheid. Vervolgens verlaagd hij de deze naar het door jou ingestelde gewenste niveau. Dit doet hij door vochtige lucht op te nemen. In het apparaat condenseert deze lucht en de frisse droge lucht wordt uitgeblazen. Sommige apparaten gaan automatisch op stand-by als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Ze schakelen zichzelf weer aan als de luchtvochtigheid weer stijgt. Wil je ook z’n toestel? Bekijk ons ruime assortiment luchtontvochtigers.

AANDACHTSPUNTEN BIJ EEN AFZUIGING PLAATSEN

Heb je toch een voorkeur voor natuurlijk ventileren, dan is het belangrijk dat je de juiste afzuiging kiest. Zorg daarnaast ook voor voldoende luchttoevoer. Gebeurt dit niet, dan kan de lucht niet goed circuleren. Dit probleem kun je voorkomen door een ventilatierooster aan te brengen. Daarnaast kies je een geschikt buitenrooster. Er mag namelijk geen regen of wind naar binnen komen.

Kies voor gladde kunststof afvoerbuizen! Een goed alternatief zijn flexibele kunststof of metalen buizen. Deze maken wel iets meer geluid dankzij de ribbels aan de binnenkant.  Kies een zo groot mogelijke diameter en houd de afvoerkanalen kort. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk bochten maakt!

Last but not least: Zorg ervoor dat de afzuiging genoeg capaciteit heeft om je hele badkamer te ventileren. Dit kan door een simpel rekensommetje. Lengte x breedte x hoogte x 10 = de benodigde capaciteit. Dus als je badkamer 2 meter lang is, 3 meter breed en 3 meter hoog is de benodigde capaciteit: (2 x 3 x 3) x 10 = 180 m3/uur.

Bekijk ons assortiment met badkamerventilatoren!

EEN PAAR EXTRA TIPS OM SCHIMMEL IN JE BADKAMER TE VOORKOMEN

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.