Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: 10 stappen snel en efficiënt behangen

 

Met behang kun je iedere muur in huis een flinke oppepper geven. Zo geef je een saaie muur direct een andere kleur of voeg je sfeer toe met een behang met print. Het lijkt altijd een flinke klus waar veel bij komt kijken, maar niets is minder waar. Behangen heb je zo gedaan met deze tips!

Stap 1 : Verzamel al je behangbenodigdheden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schakel daarom de juiste elektragroepen uit en zorg dat de behuizing van stopcontacten en schakelaars verwijderd zijn. Voor het behangen heb je verschillende materialen nodig. Zorg dat je alles bij de hand hebt, zodat je snel en efficiënt te werk kunt gaan. Voor het behangen van een gladde muur heb je de volgende benodigdheden nodig:

Stap 2: Dek de vloer goed af

Omdat je bezig gaat met lijm is het verstandig om de vloer goed af te dekken. Dit kun je doen met speciaal afdekzeil over met oude kranten. Deze plak je eenvoudig op de vloer en trek je er na gebruik weer af.

Stap 3: Maak het behangplaksel klaar

Maak het behangplaksel volgens de aanwijzing op de verpakking klaar. Zorg dat de lijm geen klontjes heeft en laat het even staan voor gebruik. Voordat je gaat behangen moet je de lijm nog even goed doorroeren.

Stap 4: Maak het behang op maat

Om snel te kunnen behangen is het belangrijk om de banen al op maat te snijden. Dit doe je door de hoogte van de kamer aan te houden en hier 5 centimeter bovenop te tellen. Het behang op maat maken kun je doen met een schaar of scherp mes. Het beste resultaat krijg je met een schaar. Bij schuine plafonds of ongelijke vloeren kun je beter meer dan 5 centimeter extra afsnijden.

Stap 5: Smeer de behangbanen in

Leg de banen op de behangtafel en begin met de bovenste baan. Deze behangbaan smeer je gedeeltelijk in met lijm. De gelijmde kanten dien je netjes dubbel te vouwen waarna je het laatste deel insmeert. Dit deel vouw je wederom dubbel. Als laatste stap vouw je de baan nogmaals dubbel en leg je de baan weg. Het heeft namelijk even tijd om in te trekken. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je bobbels in het behang krijgt.

Stap 6: Behang de muur voorzichtig

Na al deze stappen kun je beginnen met het behangen. Pak het behang voorzichtig beet en houdt het tegen de muur aan. Pak het behang goed vast, want door het gewicht van de lijm kan het scheuren. Behang dat vochtig is kan namelijk snel scheuren. Plak het behang voorzichtig op de muur en laat het een stukje over het plafond doorlopen.

Stap 7: Behang stopcontacten op de juiste manier

Om de stopcontacten op de juiste manier te behangen is het belangrijk om de stopcontacten in eerste instantie mee te behangen. Plak het behang over schakelaars en stopcontacten. Zorg daarna dat je de omtrek stevig aandrukt en snijd daarna het middenstuk eruit. Hierdoor kun je na het behangen de behuizingen weer op het stopcontact of de schakelaar plaatsen.

Stap 8: Wacht met kleine luchtbellen verwijderen

Wanneer er luchtbellen zichtbaar zijn, dien je deze niet direct te verwijderen. Wanneer de lijm volledig opgedroogd is verdwijnen de luchtbellen. Overtollig lijm kun je eenvoudig verwijderen met een droge of licht vochtige doek.

Stap 9: Strijk het behang glad

Gebruik de behangborstel om de behangbaan helemaal glad te strijken. Het meest strakke resultaat krijg je wanneer je van boven naar beneden strijkt. Ga voorzichtig te werk, want, zoals al eerder genoemd,kan het behang scheuren als het nog vochtig is.

Stap 10: Verwijder het overtollige behang

Wanneer het behang mooi glad is kun je het overtollige behang verwijderen. Gebruik hiervoor een breekmes en doe dit uiterst nauwkeurig. Doe dit alleen als het behang al goed is opgedroogd. Om de randen, indien noodzakelijk,nog beter te lijmen is er speciale behangrandenlijm verkrijgbaar. Ruim alles daarna weer netjes op. Zorg dat je hard geworden lijmspetters van je behangtafel verwijderd. Wanneer je de tafel opnieuw wilt gebruiken ontstaan er geen bobbels in het nieuwe behang. Zorg ervoor dat het snijmes en de spatel ontdaan worden van lijm. Dit doe je door ze simpelweg af te spoelen onder een lauwwarme kraan. Berg hierna het gereedschap weer op en aanschouw jouw zelf behangen muur.

Kunnen we je ergens bij helpen of heb je vragen over onze producten? We helpen je graag. Bekijk hier ons hele assortiment aan behangbenodigdheden voor een strakke muur.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Samen maken we het mooi makkelijk"

Ruud - Directeur

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.