Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Bestrijd onkruid met deze 7 krachtige tips

Onkruid in je tuin is vervelend en hardnekkig. Andere planten en bloemen sterven er door af. Daarom zijn we onkruid liever kwijt dan rijk. Maar hoe verwijder je onkruid? En welke manieren bestaan er om onkruid te voorkomen? Wij geven je 7 tips voor eenjarig en vast onkruid!

Tip 1. Pest onkruid weg met meermaals kokend water

De hitte van kokend water stolt en beschadigt de eiwitten in de plant. Onkruid kan kokend water een aantal keren oplossen, maar na drie tot zes keer houdt dit op. Door het de planten onmogelijk te maken om in leven te blijven, pest je onkruid als het ware weg. Zo maak je met kokend water  je tuin in enkele weken onkruidvrij.

TIP 2. VERBRAND WANDCELLEN, LAAT ONKRUID AFSTERVEN

Ongewenste aanslag op je terras, pad of oprit kan ook worden verwijderd met behulp van een gas- of onkruidbrander, zoals de Eurom Elektrische 3-in-1 Onkruidbrander. De hitte van deze brander zorgt ervoor dat de wandcellen van het onkruid openknappen waardoor het plantje verwelkt, verkleurt en op den duur afsterft. Verstandig is om dit proces om de aantal weken te herhalen. Op deze manier kan het wortelstelsel geen vocht meer opnemen en verliest het uiteindelijk zijn kracht. Zo is je tuin eenvoudig en snel onkruidvrij!

Tip 3. Voorkom irritatie, gebruik handschoenen en lange mouwen

Een heel effectieve maar tijdrovende manier van onkruidbestrijding is het wieden van onkruid. Veel ongewenste planten kun je eenvoudig met de hand uittrekken. Belangrijk is wel om handschoenen te dragen bij deze klus. Enkele planten kunnen namelijk zorgen voor irritatie op de huid. Werk je liever niet met je handen? Schakel dan een hulpmiddel in, zoals de Gardena onkruidsteker 8935. Vergeet tijdens het wieden niet om bij vast onkruid de wortels ook te verwijderen.

Een andere manier om je tuin gezond en onkruidvrij te houden is door te schoffelen. Schoffelen zorgt ervoor dat de grond wordt losgemaakt en daarmee ook het onkruid los komt. Door deze losse grond kan eenjarig onkruid zich minder nestelen en droogt daardoor uit. Schoffelen is wel een klusje dat moet gebeuren bij droog weer. Hierdoor droogt het onkruid sneller uit en sterft het af. Verder is het werken met een schoffel een goede optie als je liever niet laag bij de grond werkt.

Direct naar onze producten voor onkruidbestrijding (al vanaf €3,00)

Tip 4. Plaats bodembedekkers, geef nutteloos gewas geen kans

De beste optie is natuurlijk om onkruid in zijn geheel te voorkomen. Dit scheelt veel werk wat betreft bestrijding en het is ook beter voor het milieu. Om onkruid geen kans te geven is het belangrijk om stukken kale grond in je tuin te voorkomen. Deze kale stukken kun je bedekken met verschillende planten zoals bodembedekkers. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die laag bij de grond groeien, zodat er nauwelijks ruimte is voor ontkiemend onkruid. Wil je liever niet de hele tuin bedekken met planten? Kies dan voor bedekking in de vorm van boomschors, houtsnippers of cacaodoppen.

Tip 5. Wees voorzichtig met effectieve chemische middelen

Het gebruik van chemische middelen of andere onkruidbestrijdingsmiddelen wordt niet altijd geadviseerd. Deze chemische middelen zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Zo doden deze middelen niet alleen je onkruid, maar ook dieren, insecten en andere planten. Echter is het gebruik wel zeer effectief. Mocht je wel gebruik willen maken van onkruidbestrijdingsmiddelen, zoals onze Roundup kant en klaar onkruidbestrijder, volg dan goed de gebruiksaanwijzing van het product.

Tip 6. Verwijder de wortels

Het klinkt misschien logisch. Maar toch wordt het nog vaak vergeten. Wil je echt van vast onkruid af zijn, dan moet je de wortels verwijderen. Zo niet, dan zul je zien dat het vaste onkruid al snel weer terug komt. Eenjarig onkruid is met een schoffel al goed te verwijderen. Dus één keer fanatiek aan de slag met wortels verwijderen. Hierna volstaat een schoffel.

Tip 7. Voegenkrabbers en elektrische borstels voor je terras of oprit

Ongewenste planten vind je niet alleen terug in je tuin. Ze kunnen namelijk ook verschijnen op harde oppervlaktes, zoals je terras of oprit. Onkruid tussen tegels en stenen kun je met gemak verwijderen met een mes of een speciale voegenkrabber. Met een voegenkrabber geniet je binnen de kortste keren weer van een onkruidvrij tuinterras.

Heb je last van je rug of wil je liever niet bukken om spontane plantengroei te verwijderen? Kies dan voor een elektrische onkruidborstel, zoals de Eurom 400 Watt. Met dit apparaat loop je simpelweg over je terras en wordt het onkruid in een handomdraai verwijdert.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"TS24, zet de klant op nr 1"

Bloem - Teamleider Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.