Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Hoe moet je graszoden leggen?

Een mooi tuintje, wie wil dat nou niet? Gras maakt de tuin al snel een stuk vrolijker. Zowel in de zomer als in de winter zorgt gras voor een mooi kleurenspel in jouw tuin. Als jij ook zo’n mooie groene ondergrond in jouw tuin wil, kun je ervoor kiezen om gras te zaaien of graszoden te leggen. Maar wat is nu precies het verschil?

Waarom kiezen voor graszoden?

Graszoden hebben enkele voordelen ten opzichte van het zaaien van gras:

Maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen, namelijk:

Wel is het voor beide soorten mogelijk om zowel siergras als speelgras te leggen. Als je ervoor kiest om graszoden te leggen, is het verstandig om dit tussen de maanden mei en september te doen. Het is in ieder geval van belang dat de temperatuur boven de 15 graden ligt. Daarnaast is het van belang om eerst enkele voorbereidende stappen uit te voeren, voordat je kan beginnen met het zaaien of het leggen van zoden. 

Een schone en bewerkbare ondergrond

Voordat je kan beginnen met het leggen van graszoden moet je zorgen voor een schone ondergrond. Als er nog een gazon ligt, moet deze worden verwijderd. Dit kun je het best met een zodensnijder doen, want dit geeft het mooiste resultaat. Je kunt er ook voor kiezen om het gazon alleen om te spitten. In dit geval is het aan te raden om ook een verdelger te gebruiken, zodat het oude gazon beter wordt verwijderd. Verder moet het gazon ook vrij zijn van onkruid, stenen en wortels.
De volgende stap is om de grond bewerkbaar te maken. Dit doe je door de grond los te maken. Een tuinfrees is het meest geschikt voor deze klus. Een tuinfrees maakt de grond gelijkmatig los, zodat jij jouw zoden straks gemakkelijk kan plaatsen.

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de ondergrond egaal is. Het egaliseren van het gazon kost wat tijd en moeite, maar is zeer belangrijk voor een mooi resultaat. Begin met het egaal maken van jouw gazon met een hark. Daarna druk je de grond plat, bijvoorbeeld met een tuinwals of een plank. Haal hierna de bovenste laag weer los, maar zorg er wel voor dat de grond egaal blijft. Door de grond gelijk te maken, zal je het gras gemakkelijker kunnen leggen. Daarnaast zal ook het maaien van het gras gemakkelijker gaan, omdat de ondergrond vlak is. 

Ten slotte wordt de bodem bemest. Door de bodem te bemesten, zullen de graszoden zich sneller aanhechten. Je gebruikt ongeveer één kilogram mest per 25 vierkante meter. Kippenmestkorrels zijn het meest aan te raden voor deze klus, omdat hier de juiste stoffen inzitten die jouw graszoden nodig hebben.

Het kiezen van het juiste gras

Er zijn verschillende soorten gras, dus je hebt een ruime keuze. Het soort gras is helemaal jouw keuze, maar let wel op dat elke grassoort zijn eigen karakter heeft. Siergras groeit bijvoorbeeld langzamer dan speelgras. Als je niet weet welk soort gras je wil, kies dan voor een speelgazon. Een speelgazon ziet er mooi uit en je kunt er ook zonder problemen op lopen. Siergras is daarentegen veel kwetsbaarder en het sport- of schaduwgazon zijn niet erg sfeervol. Daarom is een speelgazon de slimste keuze als je zowel een mooi gazon wil en erop wil kunnen lopen.

Als je het juiste gras hebt uitgekozen, is het tijd om je gazon op te meten. Over het algemeen zijn graszoden één vierkante meter groot, namelijk 40 centimeter breed en 2.5 meter lang. Zorg ervoor dat je niet te veel en ook niet te weinig gras koopt.

Tip: zorg dat je de voorbereiding al klaar hebt, voordat je het gras koopt. De graszoden moeten vochtig blijven en zijn daardoor niet lang houdbaar. Heb je ze toch al thuis liggen? Rol ze dan uit op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat ze goed nat blijven.

Wil je toch liever gaan zaaien? Lees dan de how-to: zelf een nieuwe gazon aanleggen.

De zoden leggen

Als je de tuin hebt voorbereid en het juiste gras hebt gevonden, is het tijd om de zoden te leggen. Hieronder lees je hoe je dit moet doen.  

Stap 1: Begin aan de langste en meest rechte kant van jouw tuin, zodat je niet direct in het gras hoeft te snijden. Rol vervolgens de graszoden uit op het gazon. Tip: je kunt het beste de graszoden voor je uit rollen, zodat je niet over het voorbereide gazon hoeft te lopen.

Stap 2: Leg de zoden strak naast elkaar, zodat er een grote, egale grasmat ontstaat. Zorg ervoor dat je geen naden meer ziet.

Stap 3: Druk de zoden stevig in de grond, zodat het gras zich kan gaan hechten aan de grond. Als je ergens nog restjes gras over hebt, kun je deze afsnijden met een broodmes.Tip: bewaar de overgebleven stukken. Dit kan later dienen als reparatiemateriaal.

Stap 4: Druk de graszoden goed aan. Dit gaat het beste met een wals, maar je kunt ook gebruik maken van een plank.

Nu heb je jouw tuintje prachtig belegd met groene graszoden. Maar dit is nog niet alles. Voor een mooi resultaat is het erg belangrijk om de graszoden goed te besproeien. Na het leggen van de zoden maak je de graszoden drijfnat met water. Ook de volgende dagen moeten de graszoden voldoende worden besproeid. Let op: probeer zo min mogelijk op het gras te lopen. Dit kan leiden tot het inzakken van het gras. Wacht daarom tenminste twee weken voordat je het gras betreed. Na twee weken kun je het gras ook maaien. Maai het de eerste keer niet te kort, want dit kan de graszoden verzwakken. Na de eerste maaibeurt, kun je het gras zo hoog of laag houden als je zelf wilt.

Hopelijk hebben we je kunnen helpen en motiveren bij het aanleggen van jouw eigen gazon. Ben je klaar om te beginnen? In onze webshop vind je alle tuinartikelen die je nodig hebt!

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.