Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Hoe bestrijd je onkruid?

Er is niets vervelender dan in het voorjaar weer onkruid in je tuin te vinden. Deze plaag van ongewenste planten overwoekeren vaak andere planten en laten deze afsterven. Daarnaast is onkruid in je tuin vaak geen mooi plaatje. TS24 vertelt je hoe je onkruid kunt bestrijden en zelfs kunt voorkomen!

Er bestaan verschillende manieren om onkruid te verwijderen. Schoffelen, scheppen, handmatig plukken of wegbranden, het is allemaal mogelijk. Toch is de ene manier bij een bepaald soort onkruid beter dan een ander. Zo kan eenjarig onkruid op een andere manier bestreden of verwijdert worden dan vast onkruid. Lees snel verder voor alle tips en informatie.

Soorten onkruid

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten onkruid. We spreken van eenjarig onkruid en vast onkruid. Deze soorten onkruid worden beide op een andere manier bestreden.  Eenjarig onkruid ontstaat doordat zaden zich verspreiden. Daardoor is deze vorm van onkruid makkelijk te bestrijden. Eenjarig onkruid kan gemakkelijk worden verwijderd met de hand of met de schoffel.

Vast onkruid is veel hardnekkiger dan eenjarig onkruid en breidt zich meestal uit via de wortels. Om deze vorm van onkruid te bestrijden, moeten alle wortels verwijderd worden. Belangrijk is om hierbij grondig aan het werk te gaan, geen enkele wortel mag achterblijven.

Voorkom onkruid

Bij een nieuwe tuin of ongerepte border is het mogelijk om de grond zo onkruidvrij mogelijk te houden. Dit doe je door kale stukken te bedekken, met natuurlijke materialen als cacaodoppen, houtsnippers of boomschors. Ontdek je een ontkiemend onkruidplantje, haal deze dan meteen weg. Een andere optie is bodembedekkers. Dit zijn plantjes die laag bij de grond groeien en heel dicht op elkaar staan, zodat er weinig ruimte is voor onkruid.  

Onkruid wieden

Een tijdrovend maar wel heel effectieve methode is het wieden van onkruid. Heel veel onkruid kun je met de hand uittrekken. Wel is het belangrijk om hierbij handschoenen te dragen, omdat planten als brandnetels en berenklauwen voor irritatie op de huid kunnen zorgen. Bij het wieden moet je er voor zorgen dat je bij vast onkruid alle wortels verwijdert. Iets meer tijd besparen? Schakel dan een hulpmiddel in, zoals de Gardena onkruidsteker 8932.

Schoffelen

Voor het verwijderen van eenjarig onkruid is het erg gemakkelijk om te werken met een schoffel. Met schoffelen maak je onkruid los uit de grond en wordt de grond zelf ook losgemaakt. Door de losse grond is het niet mogelijk voor onkruid om zich te nestelen en droogt daardoor uit. Belangrijk is daarom om te schoffelen met droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en uiteindelijk afsterft. Neem bijvoorbeeld de Gardena CS Schoffel 3187. Dankzij de scherpe randen van deze schoffel, wordt het schoffelen van de grond een gemakkelijk klusje.

Onkruid branden

Met behulp van een gas- of onkruidbrander verwijder je ongewenste aanslag op je terras, pad en oprit op een eenvoudige manier. Door de hitte van de brander barsten de wandcellen van het onkruid open, waardoor het plantje verwelkt, verkleurt en uiteindelijk afsterft. Door dit om de aantal weken te herhalen, kan het wortelstelsel geen vocht meer opnemen en verliest het zijn kracht.

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Om hardnekkig onkruid te bestrijden is het heel handig om te werken met onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze middelen werken het beste wanneer het onkruid aan het groeien is. Tussen de maanden maart en september is het onkruid vaak groot genoeg om het bestrijdingsmiddel op te nemen. Wel heeft dit meestal alleen effect op korte termijn, waardoor schoffelen eigenlijk effectiever én milieuvriendelijker is.

Onkruid op harde oppervlakken

Onkruid komt helaas ook voor op je terras, tuinpad of oprit. Onkruid tussen tegels en stenen kan met een mes of een speciale voegenkrabber makkelijk worden verwijderd. Krab de plantjes eenvoudig weg met je voegenkrabber, zoals de Gardena CS 8928, en geniet binnen de kortste keren weer van een onkruidvrij terras.

Wil je liever niet bukken en ploeteren om het onkruid te verwijderen? Dan is een elektrische onkruidborstel een optie. Met een elektrische onkruidborstel, zoals de Eurom 400 Watt, wordt het schoonmaken van je tuintegels of vlonders een koud kunstje. Loop simpelweg over de tegels en het onkruid wordt in een handomdraai verwijdert.  

Zie jij dit voorjaar ook op tegen onkruid in je tuin? Met onze tips moet het verwijderen en voorkomen van onkruid helemaal goed komen!

Heb je nog meer vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je meer informatie over onze producten? Vraag het ons! Mail naar klantenservice@ts24.nl. Bel in Nederland naar 053-4283600 (van 09.30-11:30 + 15:00-17:00 uur) en vanuit België naar 03-8080485 (van 09.30-11:30 + 15:00-17:00 uur).

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Altijd een antwoord en oplossing paraat"

Suzan - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.