Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: welke beitel heb ik nodig?

Beitels zijn er in allerlei soorten, maten en voor verschillende materialen afhankelijk van de toepassing. Maar wat is nu de juiste beitel voor jouw klus? Daar gaan wij je bij helpen! In deze how-to lees je welke beitels geschikt zijn voor welke werkzaamheden en waarom.

Soorten Beitels

Hout bewerken, beton weghakken of het slopen van steen. Het kan met de juiste beitel! Beitels zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten Zo heb je de houtbeitel, geschikt om in hout te kunnen steken of hakken. Maar zijn er ook steenbeitels, voornamelijk geschikt voor steen of sloopwerkzaamheden. Lees verder voor een praktisch overzicht over welke beitel je voor welke klus moet gebruiken.

De houtbeitel

Houtbeitels zijn bedoeld om in hout te steken of hakken. Wij onderscheiden vier verschillende houtbeitels, namelijk de hakbeitel, de steekbeitel, de guts en de burijn.

De hakbeitel

Hakbeitels zijn specifiek ontworpen om in hout te kunnen hakken en hebben een slijphoek van 35 tot 40 graden. We spreken van twee soorten hakbeitels, namelijk de vermoorbeitel en de schietbeitel. De vermoorbeitel is erg geschikt voor het hakken in raam- en kozijnhout en loopt op tot een breedte van 50 milimeter. De schietbeitel daarentegen loopt op tot een breedte van 10 millimeter en is bedoeld voor het maken van smalle, diepe gaten.  Hakbeitels worden vooral gebruikt om openingen in het hout te maken, bijvoorbeeld als je een slot op je deur wil maken. Tip: als je een opening wilt maken, gebruik dan een beitel die net zo breed is als de opening.

De steekbeitel

De steekbeitel is de populairste onder de houtbeitels, omdat deze voor zowel steek- als hakwerk gebruikt kan worden. Het grote verschil tussen de hakbeitel en de steekbeitel is dat de steekbeitel een scherpere hoek heeft, zodat je hout af kan steken. Verder is deze beitel vrijwel hetzelfde als een hakbeitel. De breedte van de steekbeitel kan oplopen tot 50 millimeter. De beitel is te herkennen aan zijn schuine aan de achterkant van de vlakke zijde.

De guts

Een guts is een soort uitgeholde beitel, bedoeld om hout mee te steken of weg te snijden. Gutsen kunnen ook worden gebruikt om linoleum te bewerken. We kennen twee soorten gutsen, namelijk een steekguts en een vermetguts. De steekguts is aan de binnenkant geslepen, zodat je hier een gat mee af kan steken. Een vermetguts is juist aan de bolle kant geslepen, zodat je goten en hol staande vlakken kan snijden. De vermetguts is ook verkrijgbaar als draaiguts, zodat deze aan een bijvoorbeeld een houtdraaibank kan worden bevestigd..

De burijn

Dan hebben we nog de burijn. Een burijn is een soort naald dat voor zowel metaal als hout gebruikt kan worden. Het heeft verschillende groottes en snijhoeken en wordt gebruikt om bijvoorbeeld materialen mee te graveren. Tegenwoordig wordt de burijn weinig meer gebruikt, omdat graveren nu machinaal gebeurd.

De steenbeitel

De steenbeitel is geschikt voor het bewerken van natuursteen, maar het wordt ook voor sloopwerkzaamheden gebruikt. De beitel is gemaakt van staal, waardoor het verschillende soorten steen kan bewerken. De meeste steenbeitels zijn aan beide zijden geslepen en worden gebruikt met behulp van een hamer, klopper of vuist. De steenbeitel is ook weer te verdelen in verschillende categorieën.

De platte beitel

De bekendste steenbeitel is de platte beitel. Deze wordt gebruikt voor verschillende taken, zoals vormgeving en het hakken van figuren. De platte beitel is te verdelen in drie soorten, namelijk de letterbeitel, bordijzer en de ceseel. De letterbeitel is voor het fijnere hakwerk. Deze wordt gebruikt met behulp van een speciale hamer. Voor het hakken van vlakke stukken gebruik je een bordijzer. De ceseel wordt niet zo vaak gebruikt, omdat deze bedoeld is voor steenhouwers en niet voor beeldhouwers.

Voor sloopwerk

Voor sloopwerk wordt over het algemeen een koudbeitel gebruikt. De koudbeitel wordt in de kluswereld gebruikt in combinatie met een moker voor het hakken in beton, steen en het slopen van muren. Ook wordt de koudbeitel soms gebruikt voor het ‘koud’ hakken van metaal.  Als je grote stukken steen wil verwijderen, kun je het beste een jop gebruiken. Deze beitel heeft een stompe kop, zodat je gemakkelijk steen kan verwijderen. Ook de puntbeitel is in staat om veel steen weg te hakken, maar wordt ook gebruikt om grove vormen aan te brengen.  Deze beitel is zeer geschikt als je handmatig steen wilt verwijderen.  

Van de verschillende varianten steenbeitels, zijn er varianten die geschikt zijn om te gebruiken met een pneumatische boorhamer of breekhamer.

Graag helpen we je op weg bij het vinden van de juiste beitel voor je boor of breekhamer. Bij TS24 maken wij onderscheid in drie soorten beitels, namelijk SDS max, SDS plus en een hex-type. Boor- en breekhamers hebben een bepaalde aansluiting, hierdoor is niet elke beitel geschikt voor jouw machine. Je moet dus kijken naar het soort aansluiting die de machine heeft. De SDS plus aansluiting is een soort snelspan systeem. De SDS plus en de SDS max zijn vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is dat de SDS max sterker is dan de SDS plus en daarom beter gebruikt kan worden voor zwaar werk. De SDS max is dus zeer geschikt voor sloop- en breekwerk. Het hex-type is ook hetzelfde, maar deze wordt gebruikt voor grof sloopwerk en is dus weer sterker dan de SDS max. Let wel op dat de jouw machine de juiste aansluiting heeft, voordat je een beitel koopt.

Metaalbeitels

Als laatste hebben we ook nog de metaalbeitel. Metaalbeitels worden meestal in een machine gebruikt, zoals in een metaaldraaibank. Als je gebruik maakt van een metaalbeitel, is het van belang dat je deze koelt. Soms kan het metaal warm worden, waardoor de beitel kan verbuigen. Handmatig gebruik gaat meestal met behulp van een metalen of houten hamer.

Hopelijk is nu duidelijk welke beitels er allemaal zijn en welke beitel je kunt gebruiken bij bepaalde werkzaamheden. Bekijk gauw ons ruime aanbod in beitels en vind de juiste voor jouw klus.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Techniek en service"

Merijn - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.