Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Hoe kies ik de juiste zaagmachine?

Zaagmachines zijn er in alle soorten en maten, maar welke kies je voor jouw klus? Om de juiste zaagmachine te vinden zijn een aantal punten belangrijk: hoe wil je zagen, welk materiaal wil je zagen en welke extra functies heb je nodig?

In deze how to vergelijken we zes verschillende zagen: de decoupeerzaag, cirkelzaag, zaagtafel, afkortzaag, reciprozaag en een kettingzaag.

De decoupeerzaag

de decoupeerzaag

De decoupeerzaag is een elektrische zaag die met gemak ronde vormen kan uitzagen. De zaag heeft een voetstuk die je op het materiaal kan leggen, zodat je gemakkelijk de lijn kan volgen die je wilt uitzagen.

Als je zowel rechte stukken als bochten wilt zagen, is de decoupeerzaag het handigst. Met sommige typen is het ook mogelijk onder een hoek en in verstek te zagen. Het is dus een perfecte zaag voor gedetailleerd zaagwerk. Het nadeel aan deze zaag is dat de zaag niet geschikt is voor het zagen van hele grote platen. Daarnaast moet het oppervlak altijd plat zijn om de zaag op te laten rusten.

Er zijn verschillende zaagjes te koop voor decoupeerzagen. Hierdoor is het mogelijk om verschillende materialen te zagen. De zaag is, afhankelijk van het gekozen zaagje, geschikt voor het zagen van hout, plastic, gipsplaten, gelamineerde platen en keramische tegels. Ook voor balken en laminaat is deze zaag perfect, zolang de platen niet te groot zijn. De decoupeerzaag is niet geschikt voor grof zaagwerk of tuinonderhoud.

Voor de decoupeerzaag geldt: hoe hoger het vermogen, des te krachtiger de machine. Daarnaast heeft een decoupeerzaag vaak een pendelfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel rechte lijnen kan zagen. De zaagsnede kan hierdoor wel wat minder nauwkeurig worden.Verder hebben sommige decoupeerzagen een snelheidsregeling. Wanneer dit het geval is, kies je voor harde materialen een lage snelheid en voor zachte materialen juist een hoge snelheid. De reden hiervoor is dat harde materialen simpelweg moeilijker zijn om te zagen dan zachtere materialen. Ook materialen die smelten, zoals kunststof, kunnen beter op een lager tempo worden gezaagd.

Ten slotte zijn er twee typen decoupeerzaagbladen; een T-schacht en een U-schacht. De meeste decoupeerzagen zijn bedoeld voor bladen met een T-schacht, maar het kan zijn dat je er een koopt met een U-schacht. Daarnaast is een combinatie van de schachten ook altijd mogelijk.

De Cirkelzaag

de cirkelzaag

Een cirkelzaag is geschikt voor het zagen van grote platen en voor hoek- en verstekzagen. De zaag leent zich uitstekend voor het zagen van rechte lijnen. Bochten kan de cirkelzaag niet zagen, wat hem niet geschikt maakt voor gedetailleerd zaagwerk.

De cirkelzaag is met name bedoeld om hout te zagen, zoals hardhout, spaanplaat, triplex, enzovoort. Maar er zijn ook cirkelzagen die metaal of steen kunnen zagen. Dit ligt aan het zaagblad dat wordt gebruikt. Wanneer je metaal wilt zagen, moet jouw cirkelzaag beschikken over een hardmetalen zaagblad. Tevens moet je de zaag kunnen koelen tijdens het zagen.

Een cirkelzaag voor steen, beton en asfalt is voorzien van diamantslijpsel. Door dit slijpsel is het mogelijk om door eerder genoemde materialen te zagen. Ook deze zaag moet tijdens het zagen worden gekoeld om oververhitting tegen te gaan.
Een cirkelzaag is dus voor diverse materialen bruikbaar, zolang je maar het juiste zaagblad hebt.

Ook voor de cirkelzaag geldt: hoe meer vermogen, des te krachtiger de zaag. Voor veelvoudig of professioneel gebruik kun je beter een cirkelzaag met een hoog vermogen gebruiken. Let op dat je in jouw cirkelzaag maar één formaat zaagblad kunt plaatsen. Iets om rekening mee te houden bij het aanschaffen van nieuwe bladen.

De zaagtafel

de zaagrafel

Een zaagtafel is meer geschikt voor grote oppervlakken, zoals het zagen van plaatmateriaal. Ook bij de zaagtafel is het mogelijk om hoek- en verstek te zagen. Het grote voordeel van een zaagtafel is dat deze snel en nauwkeurig kan zagen. De tafel neemt echter wel flink wat ruimte in beslag en zagen met een zaagtafel is niet zonder risico’s. 

Wil je gedetailleerd zagen? Ook dan is een zaagtafel waarschijnlijk niet de juiste keus, omdat deze geen bochten kan maken.  

Wanneer de je zaagtafel (semi) professioneel gaat gebruiken, kies dan voor een tafel met een hoog vermogen. De zaagtafel kan meestal hoger en lager worden gesteld, net wat voor jou prettig is. Zagen gaat vaak het eenvoudigst als de tafel wat hoger staat. Net zoals bij een cirkelzaag, past er maar één formaat zaagblad op de zaagtafel.

De afkortzaag

de afkortzaag

De afkortzaag is bedoeld voor, de naam zegt het al, het afkorten van balken of laminaat. Daarnaast is het ook mogelijk om onder een hoek in verstek te zagen. Een afkortzaag is snel klaar voor gebruik en gemakkelijk mee te nemen. De zaag is minder geschikt voor gedetailleerd werk; ook voor grote platen kun je beter een ander type zaag gebruiken.

Een afkortzaag is zeer geschikt voor het zagen van hout, kunststof en verschillende soorten metalen. Ook kun je er eenvoudig balken, staven of buizen mee inkorten.

Ook voor deze zaag is er maar één specifiek formaat zaagblad. Wanneer je bredere planken of balken wilt zagen, kun je ervoor kiezen een afkortzaag met trekfunctie aan te schaffen. Dit maakt het zagen van bredere materialen ook mogelijk.Ook kun je een afkortzaag met onderstel kopen, wat het zagen gemakkelijker maakt. Met name als je de zaag professioneel wil gebruiken is het gebruik van een onderstel een slimme keuze. Denk er dan wel aan dat de zaag meer ruimte in beslag zal nemen.

Een Reciprozaag

een reciprozaag

Een reciprozaag is ideaal voor grof zaagwerk. Met deze zaag kun je zowel recht als onder een hoek in verstek zagen. De zaag kan helaas geen bochten draaien, waardoor je hem niet voor fijn zaagwerk kan gebruiken.

De reciprozaag wordt met name gebruikt voor het grovere zaagwerk, zoals snoeien en slopen. Met deze zaag kun je gemakkelijk takken afzagen of een muurtje slopen. Er zijn verschillende zaagbladen voor deze zaag verkrijgbaar om specifieke materialen te zagen, bijvoorbeeld een zaagblad voor hout of metaal.

Een Kettingzaag

een kettingzaag

Als laatste zaagmachine behandelen we de kettingzaag. Ook deze zaag is bedoeld voor het grove zaag- en sloopwerk; en niet voor fijnere klussen. De kettingzaag is ontwikkeld voor gebruik in de tuin. Met de zaag kunnen bomen en hagen worden gesnoeid. Een kettingzaag wordt ook veel gebruikt voor het zagen van haardhout.

Er kan gekozen worden tussen een elektrische kettingzaag of een met benzinemotor. Een elektrische kettingzaag is lichter, goedkoper en maakt minder lawaai dan een kettingzaag met benzinemotor. Maar de kettingzaag met benzinemotor heeft meer kracht. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine. Dus voor professioneel gebruik, kun je beter een kettingzaag met een hoger vermogen gebruiken.

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen, geldt eigenlijk voor alle zagen: hoe hoger het vermogen, des te krachtiger de zaag. In de onderstaande tabel vatten we alle eigenschappen van de verschillende zagen nog eens samen.

eigenschappen van de zagen

Hopelijk hebben we je de verschillen tussen diverse zaagmachines wat beter kunnen uitleggen. Mocht je er niet uit komen of nog vragen hebben, kun je altijd mailen, bellen of een bericht plaatsen bij de producten. 

Als je weet welke zaag je moet hebben, kijk dan in de webshop voor ons assortiment aan zagen!

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.