Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-To: Waar plaats ik mijn brandmelder?

Je huis hoort een veilige plek te zijn en daarom kan het niet zonder brandmelders. Maar waar plaats je de brandmelders? En welk type moet je gebruiken? Wij leggen je graag uit waar je een rookmelder, hittemelder of CO-melder plaatst!

Rookmelders

Rookmelders worden in een woning het meest gebruikt. Rookmelders kunnen het beste in de gang of hal worden gehangen. Daarnaast kunnen er extra melders in de huiskamer en/of slaapkamer worden geplaatst

Wanneer je de rookmelders op een verkeerde plek hangt, kan dit tot valse alarmen leiden. Plekken waar je de rookmelder niet moet hangen zijn: de badkamer, keuken, garage of dichtbij centrale verwarming. Ook plaatsing boven een kachel, dichtbij ventilatoren of op een vochtige plek is af te raden.

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden voor de rookmelder, zorg er dan voor dat de melder aan het plafond hangt.Houd 50 centimeter afstand van de muren, als dit mogelijk is.  

Tip: Rookmelders kunnen vaak met elkaar verbonden worden. Zo kun je dus alle alarmen op elkaar afstellen, waardoor ze dus allemaal op hetzelfde moment afgaan. Als er beneden rook ontstaat, wordt je boven ook direct gewaarschuwd.  

Hittemelders

Nu heb je de hallen, slaapkamer en woonkamer beschermd. Maar hoe zit het met de keuken en de garage? In de keuken en de garage kan beter een hittemelder worden geplaatst, omdat deze niet reageren op rook maar op warmte. De meeste hittemelders gaan af bij een temperatuur van 55 graden.  

Koolmonoxidemelders

Een extra manier om je huis te beveiligen is door middel van een koolmonoxidemelder.
Koolmonoxide is een reukloze en kleurloze stof die door een mens niet kan worden gesignaleerd. Daarom is een koolstofmonoxidemelder belangrijk voor de veiligheid. Deze melder kan het beste geplaatst worden in een omgeving waar dit soort stoffen voor kunnen komen, zoals in een cv-ruimte of een ruimte waar geisers staan. Daarnaast worden ze in ruimtes geplaatst waar vaak mensen aanwezig zijn, zoals in de woonkamer of slaapkamer.

Een CO-melder moet op 1.4 meter hoogte aan de wand worden gemonteerd. Het is van belang dat er dan ongeveer 15 centimeter ruimte zit tussen de melder en het plafond. Daarnaast moet de melder één of twee meter verwijderd zitten van een verbrandingsapparaat, om valse alarmen te voorkomen.

Tip: Het is ook mogelijk om een combinatie van alle melders te kopen. Dit kan in sommige gevallen handig zijn, maar let dan wel op dat je ze op een juiste plaats hangt.

Samenvattend plaats je dus brandmelders het beste op de volgende plaatsen:

In onderstaande afbeelding zie je een overzicht van strategische plekken om een brand-, rook- of koolmonoxidemelder te plaatsen. 

Heb je nog geen brandmelders in huis? Kijk dan in onze webshop, daar vind je alle apparatuur die je nodig hebt om jouw huis brandveilig te maken!

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Snelle service "

Postnl - Pakketjes binnen Nederland en Belgie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.