Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-To: Hoe houd ik mijn keuken brandveilig?

Je let even niet op en voor je het weet; vlam in de pan! Een ongeluk zit zoals bekend in een klein hoekje en de keuken bevat vele hoekjes. Daarom wordt in deze how-to uitgelegd wat je nodig hebt om de keuken brandveilig te houden.

Voor het brandveilig houden van je keuken kun je rekening houden met enkele dingen. Ten eerste moet er goed op het kookfornuis worden gelet. Het kooktoestel moet ver genoeg van brandbare dingen staan en, indien aanwezig, moet de gasslang regelmatig worden gecontroleerd.

Zorg er vervolgens voor dat het filter van de afzuigkap schoon is. Daarnaast moet ook de geiser jaarlijks gecontroleerd worden. Een slecht werkende geiser kan koolmonoxide veroorzaken.

Verder kunnen de volgende hulpmiddelen handig zijn om je keuken brandveilig te houden:

Stap 1: Het plaatsen van melders

Over het algemeen worden rookmelders gebruikt om het huis te beschermen, maar in de keuken is dit niet altijd handig. Tijdens het koken ontstaat er immers nog wel eens rook, waardoor het alarm dus continu af zou gaan. Hoewel het wel mogelijk is om een rookmelder te plaatsen in de keuken, kan er toch beter gekozen worden voor een hittemelder. Een hittemelder signaleert vuur op basis van warmte in plaats van op rook, waardoor de kans op een vals alarm al veel minder groot is.

Het is wel mogelijk om ook andere melders, zoals rookmelders en CO-melders, te plaatsen. Rookmelders worden meestal op het plafond geplaatst. Maar let hierbij dan wel op dat deze niet te dicht bij de kookapparatuur wordt geplaatst en dat er voldoende ruimte zit tussen het plafond en de muur, ongeveer 50 centimeter.

Stap 2: Het plaatsen van een blusdeken

En blusdeken is erg handig om kleine brandjes te blussen. Een blusdeken kan gebruikt worden voor brand bij vaste materialen en vloeistoffen. Een blusdeken neemt de zuurstof weg, waardoor de brand zal doven. Je gebruikt de blusdeken als volgt:

Stap 3: Het plaatsen van een brandblusser

Een brandblusser neemt de zuurstof weg en laat de temperatuur afkoelen, waardoor het vuur zal doven. Het is van belang dat er in de keuken een brandblusser hangt om grotere branden te blussen, omdat een blusdeken alleen niet voldoende is om de keuken brandveilig te houden. Een brandblusser is geschikt voor brand van vaste materialen en vloeistoffen. Je gebruikt de blusser als volgt:

Let op: Bij vaste stoffen moet het gehele object onder een laag schuim of poeder worden bedolven. Bij vloeibare stoffen kan er iets opspatten. Daarom is het belangrijk om vanaf onderaan te beginnen met blussen en voldoende afstand te nemen van het vuur.

Dit zijn de drie must-haves voor brandveiligheid in jouw keuken. Heb je deze producten nog niet in huis? Kijk dan snel even in de webshop.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Techniek en service"

Merijn - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.