Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Stappenplan Muur Schilderen

verfroller_01

Ben jij die witte muur helemaal zat? Of heb je genoeg van een bepaalde kleur op de muur? Dan wil je natuurlijk deze muur schilderen. Schilderen lijkt misschien eenvoudig maar het vergt wel een bepaalde voorbereiding en techniek. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en producten in huis hebt. Door dit stappenplan te volgen is jouw muur straks de kleur die jij zou willen!

Lees voordat je gaat schilderen eerst het stappenplan. Dan weet je wat je nodig hebt om jouw muur er mooi en strak uit te laten zien.

STAP 1: VOORBEHANDELEN VAN DE MUUR

Voorafgaand aan het schilderen van je binnenmuur moet je zorgen voor een schone en egale muur. Mocht er nog behang op deze muur zitten kun je ervoor kiezen hier overheen te schilderen of dit behang te verwijderen. Voor het verwijderen van behang verwijzen we graag naar het stappenplan behang verwijderen.

Wanneer de muur poedert kun je deze het beste behandelen met een fixeermiddel zoals Alabastine. Dit zorgt ervoor dat de verf straks niet afbladdert of loslaat.
Een zuigende ondergrond kan ervoor zorgen dat jij meer verf nodig hebt dan dat je vooraf had gedacht. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur behandelen met een voorstrijkmiddel.

Controleer of er witkalk op de muur is gebruikt en of dit afgeeft. Dit is heel eenvoudig te controleren door met een natte vinger over de muur te wrijven. Wanneer dit afgeeft kun je de muur het beste heel goed schoonwassen of opnieuw behandelen met witkalk.

STAP 2: AFPLAKKEN MET TAPE

Het is erg belangrijk dat je de delen van de muur en nabij liggende gedeeltes die je niet wilt schilderen goed afplakt. Hiervoor kun je het beste schilderstape gebruiken. Schilderstape kun je gebruiken bij het afplakken van randen van een andere muur, kozijnen, ramen, plafonds en plinten. Om geen verf op de vloer te lekken is het verstandig om op de vloer een groot stuk karton of een aantal oude kranten te leggen.

STAP 3: DE MUUR ONDERVERDELEN IN VLAKKEN

Verdeel de muur denkbeeldig onder in vlakken van ongeveer 1m2. Zo weet je goed waar je al bent geweest en krijgt elke plek op de muur evenveel aandacht. Schilder eerst langs de afgeplakte randen met een kwast of kleine roller. Hierdoor kun je de grote stukken met je roller of blokwitter gemakkelijker schilderen.

STAP 4: DE MUUR SCHILDEREN MET EEN VERFROLLER

Doop de verfroller in de bak waarin je de muurverf hebt gegoten. Rol de roller vervolgens heen en weer in het verfrooster. De verf verdeelt zich goed gelijkmatig over de verfroller.

Breng de verf aan op het eerste denkbeeldige vlak. Bij voorkeur bevindt dit vlak zich in de linker bovenhoek. Het volgende denkbeeldige vlak bevindt zich hieronder. Je werkt hierbij van vlak naar vlak, van boven naar onder en van links naar rechts.

STAP 5: WERK LASTIGE HOEKJES BIJ MET EEN KWAST

Hoekjes waar je met de verfroller niet goed bij kunt komen kun je met een (wegwerp)kwast bij werken.

STAP 6: ALS JE KLAAR BENT MET SCHILDEREN

Als je vindt dat de muur goed bedekt is met verf dan kun je de tape verwijderen. Doe dit gelijk na het schilderen. Als je wacht met het verwijderen van de schildertape krijg je het er moeilijker vanaf en is de kans groter dat je verf verwijdert.

Als je je kwasten en rollers nog vaker wilt gebruiken is het verstandig om ze af te dekken met zilverfolie. Als je ze luchtdicht afdekt voorkom je uitdroging en zijn de kwasten en rollers geschikt voor nog een schilderbeurt.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN BLOKWITTER EN EEN VACHTROLLER

Wat is het verschil tussen een blokwitter en een vachtroller? Een blokwitter gebruik je voor gladde ondergronden en kleine vlakken. Wanneer je een grove ondergrond hebt kun je het beste kiezen voor een vachtroller met lange haren. Door het gebruik van een roller heb je de muur binnen mum van tijd geschilderd.

Muur schilderen met een kwast?

Voor het schilderen van grote oppervlaktes is een kwast niet erg geschikt. Je kunt er wel voor kiezen. Gebruik dan een ovale of een platte kwast.

Echter voor het schilderen van kozijnen en deuren kun je prima een kwast gebruiken. Maar welk type kwast heb je dan nodig? Welke kwast je nodig hebt hangt af van de verf die je gebruikt.  Gebruik je alkydverf of acrylverf dan kun je het beste kiezen voor een kwast met dierenharen (meestal zijn dit varkensharen). Het maakt in dit geval niet uit of je kiest voor hoogglans of zijdeglans.  Kwasten met kunststof haren gebruik kun je beter niet gebruik als je met alkydverf gaat schilderen. Voor het schilderen met acrylverf raden we wel een kwast aan met kunststof haren. 

Tip: Voordat je gaat schilderen met een nieuwe kwast is het verstandig de kwast een aantal keer over een stuk schuurpapier te halen. Hierdoor zullen de lossen haren achterblijven op het schuurpapier. Je hebt er dan geen last van tijdens het schilderen. 

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.