Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: stappenplan behangen

Met het stappenplan behangen behang jij op de juiste manier jouw huiskamer, eetkamer of slaapkamer. Door dit stappenplan te volgen heb jij straks je muur behangen zoals een professional dit zou doen.

Stap 1: Voorbereiding behangen

Zorg ervoor dat de muur die je gaat behangen egaal is. Dit voorkomt dat je oneffenheden door het behang heen ziet als je klaar bent met het stappenplan behangen. Zorg er ook voor dat de muur vetvrij is. Als de muur vetvrij is plakt het nieuwe behang namelijk beter op de muur.

Stap 2: Behangplaksel klaarmaken

Maak het behangplaksel klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hoeveel water je toe moet voegen aan het mengsel hangt af van het soort behang dat je op gaat plakken. Roer het plaksel goed door totdat er geen klontjes meer inzitten. Laat het 10 tot 15 minuten rusten, hierdoor wordt het een dikke massa.

Stap 3: Stroom uitschakelen

De stroomgroep van de ruimte waar je gaat behangen dient uitgeschakeld te zijn. Verwijder ook alle stekkerdozen en schakelaars in de ruimte waar je het behang gaat aanbrengen. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en uiteraard kortsluiting. Als er geen stopcontacten, schakelaars of andere elektrische aansluitpunten zitten op de wanden die je gaat behangen, kan je deze stap overslaan.

Stap 4: Behang op maat maken

Je gaat alvast een aantal banen behang netjes op maat knippen. Hierdoor kun je straks sneller behangen. De lengte van de baan moet je aftekenen op de hoogte van de muur. Hier tel je nog 10cm bij om zeker te zijn dat je genoeg ruimte over hebt. Vervolgens knip je het behang recht af.

Stap 5: Behang insmeren met behangplaksel

Je kunt nu de banen gaan insmeren met behangplaksel. Je legt hiervoor alle banen netjes recht op de behangtafel. Vervolgens trek je de bovenste baan naar je toe. Je smeert eerst 1/3 deel van de baan in met behanglijm en slaat dat deel voorzichtig dubbel, met de gelijmde zijden op elkaar. Dat stuk sla je dan nog eens dubbel. Vervolgens smeer je de rest van de baan in en vouw je aan het andere einde een randje van 5 centimeter met een scherpe vouw om. Hieraan kun je het behang optillen. Dit vervolg je totdat je alle banen met behangplaksel hebt voorzien.

Stap 6: Behangplaksel laten intrekken

Nadat je het behang hebt ingesmeerd en op de juiste wijze hebt dubbel gevouwen kun je het laten intrekken. Laat het behang 5 tot 15 minuten liggen. Vaak staat de exacte intrektijd vermeld op het label van de behangrollen. Mocht dit niet vermeld staan zorg er dan voor dat het behang zacht en soepel aanvoelt voordat je het op de muur gaat plakken.

Stap 7: Behang op de muur plakken

Je gaat de met lijm ingesmeerde banen aanbrengen op de muur. Je pakt het behang en houdt het tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je het behang stevig vasthoudt, want anders kan het scheuren. De bovenzijde van het behang laat je iets over het plafond doorlopen.

Stap 8: Gladstrijken met een behangborstel

Neem een behangborstel om de baan die je hebt aangebracht glad te strijken. Dit kun je het beste doen van het midden uit naar boven en naar beneden. Wanneer het behang volledig glad is, kun je beginnen met het verwijderen van het overtollige behang. Hiervoor kun je gebruik maken van een afbreekmesje.

Stap 9: Overtollige behang verwijderen

Je snijdt het overtollige behang dat aan de bovenkant of onderkant van je muur zit weg. Pas hierbij wel op dat je de muren en het plafond niet beschadigt.

Stap 10: Afronding van het behangen

Laat nu het behang rustig 15 á 20 minuten drogen. De meeste kleine luchtbelletjes zullen na het drogen zijn verdwenen. Als er dan nog grote luchtbellen onder het behang zitten kun je deze voorzichtig doorprikken met het en vervolgens het behang met de behangborstel gladstrijken.

Hopelijk heeft het stappenplan behangen jou geholpen om je muur goed te behangen.

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Deel deze how-to

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.