Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: handmatig je auto detailen

In zes stappen een showroomglans op je auto

Je auto wassen is één ding. Je auto detailen een tweede. Detailen klinkt ingewikkeld en lijkt veel werk. In dit eenvoudig te volgen stappenplan laten we je zien dat dat best meevalt. Zie het als een handleiding, om te eindigen met een waanzinnig glanzende bolide!

Let op: iedereen heeft zijn of haar mening over de juiste manier van detailen. Iedereen heeft wel eens een auto gewassen en gepoetst en vertelt je met plezier hoe ze dat gedaan hebben. Wij vertellen je in dit stappenplan hoe wij het handmatig detailen in de basis aanpakken. Een andere manier kan net zo goed zijn.

In zes stappen een goed gepoetste auto

In dit stappenplan nemen we je stap voor stap mee langs 6 pijlers die volgens ons de basis vormen voor een goed gedetailde auto. De stappen die we langslopen lees je hieronder:

Stap 1: de pre-wash van je auto

Of het nu de eerste keer in zes maanden is, of de zesde keer deze week: een goede wasbeurt doet wonderen voor je auto! Start altijd met een pre-wash, om de simpele reden dat het vuil op je auto anders alleen maar verspreid wordt, met alle gevolgen (krassen!) van dien.

wassen met een hogedrukreiniger

Start met het nat maken van de auto. Het liefst doe je dit met een hogedrukreiniger. Welk type je gebruikt maakt hierbij niet uit, liever een goedkope dan geen. Met enkel water verwijder je namelijk al veel loszittend vuil van je auto. Denk aan modder, vogelpoep etc. Houd wel altijd voldoende afstand (zo’n 30 cm) van de lak.

Heb je geen hogedrukreiniger tot je beschikking? Pak dan een normale waterslang en knijp het uiteinde dicht. Hierdoor komt er een hardere straal uit die vervuiling gemakkelijker verwijderd.

Tip: is je auto erg vervuild en heb je een hogedrukreiniger tot je beschikking? Zet de auto dan in de snowfoam. Hierdoor wordt vuil losgeweekt en heb je een schonere basis om mee te beginnen. Verwacht echter geen wonderen van de snowfoam, je zult altijd nog gewoon moeten wassen.

Stap 2: je auto wassen volgens de twee-emmer-methode

Twee emmers om je auto te wassen is zonder twijfel beter dan één emmer. Op één been kun je immers ook niet lopen. Waarom dat is, lees je hier.

Pak beide emmers en bepaal welke emmer je ‘spoel’-emmer‘ wordt en welke je 'was’-emmer. Vul de spoel-emmer met met enkel water en de was-emmer met shampoo. Neem vervolgens je washandschoen (of spons) ter hand en dompel hem onder in de emmer met shampoo. Was je auto vervolgens van boven naar beneden, paneel voor paneel, volgens de drie stappen: spoelen, soppen, sponzen.

Toe aan een verse lading shampoo? Spoel je handschoen dan eerst uit in de spoel-emmer. Zie je de verkleuring in het water? Daarom gebruik je dus twee emmers! Je moet er toch niet aan denken dat al dat vuil gewoon weer op je auto komt?

Tip: voor een grondige reiniging van je velgen zijn speciale velgenborstels te koop. Voor de kleine hoekjes kun je echter ook prima een dikke verfkwast gebruiken, goedkoop en net zo effectief! Was je velgen als laatst, of gebruik hiervoor een aparte emmer.

Spoel tot slot je auto grondig af, zodat alle shampoo verdwenen is, ook uit de kleine hoekjes en langs de rubbers.

Twee emmer methode om je auto te wassen

Stap 3: het drogen van je auto

Vergeet de oude badhandoek of zeem. Beide niet geschikt om je auto te drogen, want voor beide geldt: de kans op kleine, of grotere, krasjes is behoorlijk groot. Nee, liever gebruik je een grote, zachte microvezeldoek. Een microvezeldoek kan namelijk dat kleine restantje vuil opnemen in zijn vezels in plaats van over de lak verdelen.

Je kunt ervoor kiezen een beetje detailing spray op het natte oppervlakte spuiten. Dit vergemakkelijkt het drogen en zorgt voor een vrijwel streeploos resultaat. Je auto kan drooggedept worden, maar je kunt de microvezeldoek ook over de lak trekken. Werk ook hier altijd van boven naar beneden en paneel voor paneel.

Als je auto helemaal droog is zul je zien dat hij er al een stuk beter uit ziet. Klaar voor de volgende stap!

Stap 4: de lak kleien

Als je je auto grondig hebt gewassen lijkt hij behoorlijk schoon. Maar kijk nog eens goed: kleine teerspetters, ingebeten vogelpoep, remstof. Het zit allemaal nog op je lak. Al die, bijna onzichtbare, vervuiling verwijder je met klei.

Om te kleien heb je niet veel nodig. Een fijne klei, een microvezeldoek en een detailing spray is genoeg. En een koele auto. Kleien op een warm paneel is namelijk niet zo’n goed idee. De spray zal te snel opdrogen, waardoor de klei blijft plakken en als het ware afgeeft. Geeft een rommeltje en is zonde van je tijd.

Neem een schoon stukje klei, verwarm het al knedend in je hand en maak het vervolgens plat tot een pannenkoek. Spray detailingspray op het te kleien oppervlak en ga er met lichte druk overheen. Je zult de weerstand voelen verdwijnen als je met de klei over het paneel glijdt.

Vouw het pannenkoekje dicht als de klei vervuild raakt. Het vuil sluit je op deze manier op in de klei en je kunt weer met een schoon stuk verder kleien.

Tip: ook je velgen en ruiten kun je kleien. Met name je ruiten zullen helderder zijn dan ooit!

Stap 5: de kers op de taart, je auto polijsten

Nu gaat het leuke werk beginnen: het polijsten van je auto. Dit kun je natuurlijk ook machinaal doen, maar handmatig polijsten is ook erg effectief. Je auto is natuurlijk helemaal schoon geworden, na het wassen en kleien. Maar na het polijsten zal hij pas echt gaan glanzen en begin je het echte resultaat van je harde werk te zien.

We gaan er in dit stappenplan vanuit dat je geen heftige krassen hoeft te herstellen, of extreme oxidatie weg moet werken. We pakken nu slechts de kleine swirls aan, zodat je met één licht polijstmiddel klaar bent. Heeft de lak van je auto meer aandacht nodig kan de polijstfase wel 3 tot 5 stappen behelsen.

Start met een fijne (microvezel) applicator en breng wat druppels polijstmiddel aan. Wrijf het paneel voor paneel in op de lak. Denk eraan, polijstmiddel werkt dankzij de wrijving die ontstaat bij de druk die je uitoefent. Wil je een beter resultaat? Dan zul je er harder voor moeten werken.

Wanneer je een paneel hebt ingewreven met polijstmiddel is het tijd hem uit te wrijven. Dit doe je met een zachte microvezeldoek. Je poetst het paneel hiermee al op een mooie hoogglans. Na het doen van de hele auto zie je direct waar je voor gewerkt hebt: een glanzende laklaag komt je tegemoet!

Stap 6: wax on, wax off!

Je voorbereiding is met de voorgaande vijf stappen compleet. Om je auto na al je inspanning zo mooi te houden zul je de lak moeten beschermen. Doe je dit niet, is al je inspanning voor niets geweest. Tijd dus om een beschermende wax aan te brengen!

Het polijstmiddel uit stap vijf zorgt voor de meeste glans. Een wax draagt zeker nog bij aan de hoogglans op je auto, maar heeft als belangrijkste doel je lak te beschermen. Je kunt de wax probleemloos over het gepolijste oppervlak aanbrengen.

Het is niet zo belangrijk welk soort wax je gebruikt. Zelf zijn we fan van zogenaamde Carnauba-wax. Deze wax geeft een wetlook-effect en is volledig gemaakt van natuurlijke producten. Carnauba-wax laat zich soepel aanbrengen en is (in de schaduw) goed uit te poetsen. Neemt echter niet weg dat, als jij liever een synthetische of hybride wax gebruikt, dit minstens zo goed werkt. Het is wel belangrijk dat je een kwalitatief hoogwaardige wax kiest, deze hebben namelijk een betere samenstelling waardoor ze hun beschermende capaciteiten langer behouden.

Controleer voor het aanbrengen van de wax of de panelen koel zijn. Breng een beetje wax aan op de applicatorpad en verdeel het gelijkmatig over de lak. Je hoeft slechts een dun laagje aan te brengen, dit is ruim voldoende. Het teveel wat je aanbrengt wordt namelijk niet opgenomen in de lak, waardoor je je wax verspilt.

Hoogwaardige waxen voor je autolak

Een wax heeft altijd wat tijd nodig om te ‘curen’ (drogen). Hoelang dit duurt is afhankelijk van de gekozen wax, de buitentemperatuur, de temperatuur van je paneel en de luchtvochtigheid. Gemiddeld genomen moet je een wax zo’n 5 tot 15 minuten in laten trekken. Je kunt eenvoudig testen of de wax klaar is om uitgepoetst te worden. Wrijf met je vinger over het behandelde oppervlak. Is het oppervlak droog en zonder vlekken/vegen? Dan kun je met uitpoetsen beginnen. Blijven er vegen en strepen achter? Wacht dan nog een paar minuten.

In zes stappen een showroom-shine

Als je deze zes stappen doorloopt ziet de lak van je auto er na afloop uit om door een ringetje te halen en zal menigeen jaloers omkijken. Wil je nog een finishing touch aanbrengen? Behandel dan je banden, trims en rubbers met een dressing. Hierdoor krijgen ze hun diep-zwarte kleur terug en zijn ze beschermd tegen UV-straling.

Je auto is hiermee van boven tot onder gedetailed. Om je auto is deze conditie te houden raden we aan ‘m eens per week te wassen volgens de twee-emmer methode. Het volledige stappenplan hoef je maar twee keer per jaar te doen. Wij raden aan de beschermende wax zo’n 3 tot 4 keer per jaar aan te brengen.

Op deze manier rijd je altijd rond met in een auto met absolute showroom-shine!

 

  

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?
Neem dan contact op met de klantenservice van TS24.
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina. Contact Stel ze gerust.
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@ts24.nl.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Direct zelf aan de slag?

Bekijk alle gebruikte producten

Deel deze how-to

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"U vraagt, wij leveren"

Tyron - Category Manager

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.