Veel winkels zijn voorzien van een luchtgordijn. Dit is een systeem welke je plaatst ter hoogte van de deuropening. De stroom lucht, die het luchtgordijn uitscheidt, vormt een ‘gordijn’ van warme lucht. Hierdoor blijft de warmte binnen en blijft de kou buiten tijdens het stookseizoen. Het gebruik van een luchtgordijn zorgt ervoor dat de toegang voor klanten vrij is. Dit geeft hen een verwelkomend gevoel en verlaagt de drempel bij ‘drempelvrees’.
Naast het scheiden van koude en warme lucht zorgt een luchtgordijn er tevens voor dat vieze luchtjes, stof, insecten en ander vuil buiten de deur blijven. Hiermee houd je de omgeving hygiënischer voor jezelf en voor je klanten. Daarnaast zijn luchtgordijnen gemakkelijk te installeren (let op: wij adviseren door een installateur) en zijn ze onderhoudsarm.
Met welke factoren houd ik rekening?
Welk type luchtgordijn het meest geschikt is voor jou, hangt af van een aantal factoren:
- Een luchtgordijn moet een bepaalde verwarmingscapaciteit hebben om de koude lucht te verwarmen, zodat je de koude lucht niet als tocht ervaart en de temperatuur in de ruimte afkoelt. Een luchtgordijn met een tekort aan capaciteit zal als gevolg hebben dat de luchtstroom niet toereikend is tot de grond. Hierdoor blijft er koude lucht binnenkomen.
- Houd rekening met de afmetingen van het luchtgordijn. Een te smal luchtgordijn zal ervoor zorgen dat de (warme) luchtstroom niet breed genoeg is, met als resultaat dat ook hier de koude lucht binnen blijft komen
- De ideale uitblaastemperatuur is ongeveer 35°C, omdat deze temperatuur comfortabel aanvoelt. Een hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de luchtstroom de grond niet meer raakt, waardoor de koude lucht aan de onderkant binnen zal komen. Het is verstandig om een luchtgordijn uit te kiezen met een regeling voor de uitblaastemperatuur.

Stap 1: Bepaal de juiste afmeting van het luchtgordijn
Zorg ervoor dat je de afmeting van de deuropening goed opmeet. De breedte van het luchtgordijn moet de gehele deuropening overlappen. Als dit niet gebeurt, heeft koude lucht vrij spel, en komen insecten alsnog de ruimte binnen. Wanneer de deuropening 140 centimeter breed is, raden wij een luchtgordijn aan van 150 centimeter breed. Daarnaast is het zeer belangrijk dat het luchtgordijn de benodigde hoeveelheid lucht heeft om de grond te bereiken. Doordat de deuropening volledig wordt afgesloten door de luchtstroom wordt de koude lucht snel verwarmd.
Stap 2: Kies het meest geschikte type luchtgordijn
Weeg voor jezelf af op welke manier je wilt dat de lucht van elkaar gescheiden wordt. Kies hiervoor uit een elektrisch luchtgordijn, een warmwater luchtgordijn (aangesloten op de CV-installatie) of een warmtepomp luchtgordijn of juist een koud luchtgordijn.
- Elektrisch luchtgordijn: Een elektrisch luchtgordijn varieert bij ons van 6.0 kW tot 19 kW. Sommige elektrische types zijn voorzien van een regelaar waardoor je de kracht en de positie van de luchtstroom in kunt stellen. Voordeel van een elektrisch luchtgordijn is dat deze snel de gewenste temperatuur bereikt. Wel moet je letten op de verbruikskosten. Daarnaast heb je wel een 400V aansluiting nodig.
- Warmwater luchtgordijn: Een warmwater gordijn wordt op de CV-installatie aangesloten. Deze zijn relatief goedkoop in aanschaf en gemakkelijk aan te sluiten en te monteren. Wel duurt het iets langer voordat de lucht, die uit het luchtgordijn komt, warm wordt.
- Warmtepomp luchtgordijn: Een warmtepomp luchtgordijn is relatief goedkoop in gebruik en vaak kun je koelen en verwarmen met één luchtgordijn. Er is geen cv of gas nodig, wel is deze vrij prijzig in aanschaf en moeten er buitenunits geplaatst worden.
- Koud luchtgordijn: Dit type gordijn is bedoeld om warme lucht buiten een ruimte te houden. Het gordijn creëert namelijk een barrière die voorkomt dat koude lucht ontsnapt. Erg geschikt om ruimtes koel te houden tijdens warme zomers. Door ventilatoren beschikt het gordijn over een geruisloos, groot luchtstroom.
Stap 3: Onverwarmd of verwarmd luchtgordijn?
Een verwarmd luchtgordijn scheidt warme lucht uit, waardoor koude lucht een warme temperatuur krijgt en daarom niet als tocht wordt ervaren. De warme binnenlucht blijft in de ruimte, terwijl de koude lucht wordt verwarmd. Naast een verwarmd luchtgordijn zijn er ook ambiente luchtgordijnen verkrijgbaar. Deze scheidt onverwarmde lucht uit, waarbij de warme lucht in de ruimte blijft en koude buitenlucht niet wordt verwarmd. Een koude luchtgordijn is ideaal wanneer je juist warme lucht buiten wilt houden wanneer je binnen een airconditioning hebt. Bekijk ons assortiment luchtgordijnen.
