053-4283600 (09:00-17:30) | Voor 22:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 50 euro.
Terug naar how-to overzicht Kies een andere how-to

How-to: Welke generator moet je kiezen? In 6 stappen de beste generator

Kies de generator - aggregaat die het beste bij jouw situatie past

HOE KIES JE DE GENERATOR - AGGREGAAT DIE HET BESTE BIJ JOUW SITUATIE PAST?

Specifieke apparaten of situaties vragen om verschillende soorten spanning en vermogen. In deze how-to leggen we je in 6 eenvoudige stappen uit, welk type generator - aggregaat het beste bij jouw situatie past en waar je allemaal rekening mee moet houden.

WAT IS EEN GENERATOR - AGGREGAAT?

Een generator - aggregaat is een apparaat dat simpelweg stroom opwekt, door een brandstof te verbranden in een motorblok en deze mechanische energie omzet naar elektrische energie. De termen "generator" en "aggregaat" worden door elkaar gebruikt. In het vervolg van deze how-to spreken we daarom over generatoren.

Generatoren worden ingezet op locaties waar te weinig of helemaal geen stroom beschikbaar is. Ook kunnen deze apparaten worden ingezet op plaatsen waar continue stroomvoorziening erg belangrijk is, zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis of bedrijf. Valt je stroom uit, dan is een generator een goede oplossing om weer stroom te krijgen. Maar hoe kies je nou de beste generator voor jouw situatie? 

VOLG DE 6 STAPPEN OM DE BESTE GENERATOR TE KIEZEN VOOR JOUW SITUATIE

Als je een generator wilt kopen, dan zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Wij leggen je daarom in 6 stappen uit hoe jij de beste generator kiest voor jouw situatie.

STAP 1: HEB JE 230V OF 400V ALS SPANNING NODIG?

Bepaal welke spanning je nodig hebt. In je meterkast kan dit 230V of 400V zijn. Wil je dat de generator de volledige netspanning overneemt, dus de gehele stroomvoorziening in je huis? Schakel dan altijd een erkende installateur in die ervaring heeft met de gewenste opstelling. Je hebt dan namelijk, naast een geschikte generator, aanvullende apparatuur nodig, zoals een netovernamepaneel (deze zorgt ervoor dat je apparatuur niet onbedoeld dubbele aanvoer van spanning krijgt van de werkende generator én vanuit de energiemaatschappij, wanneer de stroomstoring weer verholpen is). Gezien het specialistische karakter en de vele specifieke opstellingen en wensen, verwijzen we je hiervoor graag naar een (lokale) gespecialiseerde installateur.

Voor de meeste mensen volstaat echter een vrije opstelling van de generator, waarop de apparatuur wordt aangesloten. Wanneer je randapparatuur van stroom wilt voorzien, welke krachtstroom vereist (aansluitspanning van 400V), zoals bijvoorbeeld een 400V lasapparaat of compressor, kies je voor een generator die een 3-fasen (400V) aansluiting heeft. Wil je alleen een koffiezetapparaat, koelkast of boormachine aansluiten? Dan is een enkele fase (230V) voldoende, zoals bijvoorbeeld de Denqbar DQ-0228 3.6kW Inverter Generator - Aggregaat met afstandsbediening 3600ER van 230 Volt.

Denqbar DQ-0228 3.6kW Inverter Generator - Aggregaat met afstandsbediening 3600ER

STAP 2: WELKE APPARATEN WIL JE AANSLUITEN?

Niet alle apparatuur kan op elk type generator aangesloten worden. Een generator genereert, wanneer deze niet is uitgevoerd met extra hulpmiddelen, een fluctuerende uitgangsspanning (Volt). Dit betekent dat er variatie is in het Voltage dat deze afgeeft. Bepaalde apparaten, zoals een computer of HR-ketel, kunnen hier niet mee omgaan. Dit zijn namelijk erg gevoelige apparaten. Wil je juist deze aansluiten, dan moet je idealiter kijken naar een inverter generator. Deze heeft een elektronische spanningsregelaar, welke zorgt voor een hele mooie sinus-spanning, waarmee alle randapparatuur overweg kan. Een inverter generator is compact en handzaam in gebruik en maakt bovendien weinig geluid, door zijn geluidsreducerende behuizing. Deze stille generator is dus geschikt voor het aansluiten van gevoelige temperatuur, zoals een laptop, computer of televisie en ideaal op een boot, camping of festival!

Een ander type generator is een generator welke voorzien is van een automatische voltageregelaar (AVR). Deze zorgt ervoor, dat de uitgangsspanning dusdanig geregeld wordt, dat spanningsverschillen beperkt worden (de spanningsvallen en pieken moeten tussen de 200V en 250V liggen). Wanneer het aggregaat van een AVR (automatische spanningsregelaar) is voorzien, liggen de spanningsverschillen tussen 1 en 2%. In theorie zou je een zeer gevoelig apparaat kunnen treffen, welke zelfs met dit beperkte spanningsverschil niet om kan gaan. Bij twijfel adviseren we je om voor een generator met inverter technologie te kiezen.

 

Aan te sluiten apparaten op je generator

 

Belangrijk is dus om te kijken wat je precies wilt aansluiten. Zoals eerder genoemd, kan gevoelige apparatuur niet tegen een generator welke varieert in voltages. Voor dit soort apparaten zoals je computer, LCD-tv of HR-ketel is het dus belangrijk om te kiezen voor een inverter of AVR generator. Minder gevoelige apparatuur, zoals een vrieskast, stofzuiger of broodrooster kun je zonder problemen aansluiten op een standaard generator.

 

Vergelijk spanningscurve netspanning versus generatoren

 

Mocht je geïnteresseerd zijn, bekijk hier ons aanbod inverter generatoren.

STAP 3: HOEVEEL VERMOGEN HEB JE NODIG? (INCL. HANDIGE OMREKENTABEL)

Er is echter nog een heel belangrijke factor om rekening mee te houden: de zogenaamde piekstroom coëfficiënt. De meeste elektrische apparatuur vraagt bij het opstarten even wat meer vermogen van de stroombron (lichtnet of generator) dan tijdens het gebruik: de piekstroomafname. Voor het lichtnet vormt dat doorgaans geen probleem; bij een aggregaat bestaat het risico dat daarmee het continu-vermogen en evt. ook het maximale vermogen van het aggregaat wordt overschreden. Dat laatste zal tot problemen leiden: het aggregaat is ‘te licht’ om het apparaat te starten hoewel het dat, eenmaal in werking, goed zou kunnen bedienen. Een oplossing kan zijn de apparatuur in een andere volgorde aan te sluiten: eerst het apparaat met de hoogste piekstroomafname en pas als dat rustig werkt de rest, in volgorde van afnemende vermogensvraag. Sluit alle apparatuur in ieder geval nooit gelijktijdig aan! Sommige apparatuur vraagt een zó hoge piekstroomafname dat er bij de aanschaf van een aggregaat rekening mee moet worden gehouden. Koelapparatuur is daar een berucht voorbeeld van. In zijn algemeenheid hebben zwaardere motoren en pompen een hogere coëfficiënt dan lichtere. Apparaten zonder motor (lampen enz.) hebben een coëfficiënt van 1.

De piekstroom coëfficiënt is eenvoudig gezegd hoeveel keer het apparaat zijn normale stroomgebruik vraagt. Wanneer een stofzuiger een piekstroom coëfficiënt van 2 heeft zal een stofzuiger van 1000W dus maximaal (en voor zeer korte tijd) 2000W vragen.

Een overzicht van de meest voorkomende piekstroom coëfficiënten hebben we onderaan deze how-to opgenomen. Ook vind je hier een handige omrekentabel, waarmee je eenvoudig jouw benodigde Wattage berekent.

 

OVERZICHT MEEST VOORKOMENDE PIEKSTROOM COËFFICIËNTEN

Zoals in stap 3 benoemd, vind je in onderstaand overzicht van de meest gangbare elektrische apparatuur een piekstroom coëfficiënt: de factor waarmee het vermogen van het apparaat dient te worden vermenigvuldigd. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen per merk/motor verschillen (bron: Kipor Nederland).

Overzicht meest voorkomende piekstroom coëfficiënten

Bij twijfel kun je altijd de exacte piekstroom coëfficiënt opvragen bij de fabrikant of leverancier van het apparaat.

Vermogen bepaalt de keuze voor je generator

STAP 4: MET WELKE VAN DE DRIE OPTIES WIL JE DE GENERATOR OPSTARTEN?

Bij het kiezen van je generator is het ook handig om te kijken naar de manier van opstarten. De compacte modellen starten vaak handmatig met een trekkoord of eventueel met een elektrische starter. Zwaardere modellen starten alleen met behulp van een elektrische startmotor. Sommige modellen zijn tegenwoordig zelfs uitgerust met een afstandsbediening. Daarmee hoef je niet eens meer van je stoel op te staan om de generator te starten en wordt de benodigde stroom hiervoor geleverd door een ingebouwde accu.

Je hebt dus drie opties:

  • Handmatig starten met behulp van een trekkoord
  • Handmatig starten met een elektrische starter
  • Op afstand starten door middel van de afstandsbediening, met een elektrische starter

STAP 5: WAAR INSTALLEER JE DE GENERATOR?

Binnen ‘generatoren land’ kun je eigenlijk drie installaties onderscheiden. Als eerste een mobiele stroomgroep, die je ook op locatie kunt gebruiken. Daarnaast kun je kiezen voor een binneninstallatie, in bijvoorbeeld je kelder. Denk hierbij dan wel aan ventilatie en een rookgasafzuiging. Als laatste optie kun je kiezen voor een vaste installatie buiten.

STAP 6: WELKE BRANDSTOF WIL JE GEBRUIKEN?

Met eerdere vijf stappen selecteer je de juiste generator voor jouw wensen. De enige keuze die je nog moet maken, is op welke brandstof jouw generator moet draaien. Een benzine generator is stiller in gebruik en meestal goedkoper in aanschaf. Een dieselgenerator is erg betrouwbaar in gebruik en ‘bedrijfszeker’ en daarmee erg geschikt voor professionele toepassingen zoals in de industrie en in de bouw. Een nadeel van de meeste dieselgeneratoren, is dat deze wat luidruchtiger zijn dan een benzine generator. Tot slot bestaan er zogenaamde residentiële generatoren, waarvan sommige op aardgas, waardoor je deze continu kunt gebruiken.

We hopen je hiermee voldoende informatie gegeven te hebben, waarmee jij je generator kunt kiezen, welke het beste bij jouw situatie past! Heb je alsnog vragen? Bel of mail ons dan gerust; we helpen je graag verder!

Bekijk hier ons volledige aanbod met o.a. benzine en diesel generatoren.

Heb je nog andere vragen over de werking van generatoren? Of wil je meer informatie over onze producten? Vraag het ons! TS24 helpt je graag aan de meest geschikte generator. Wij zijn zowel via de chat (www.ts24.nl), per e-mail (klantenservice@ts24.nl) als telefonisch (053-4283600) voor jou bereikbaar.

 

 

 
 

Deel deze how-to

Deel via e-mail Druk deze How-to af Deel deze How-to op Facebook Deel deze How-to op Twitter Deel deze How-To op Google Plus Deel deze How-to op Google Plus

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies en top service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd
  • Afhalen bij jou in de buurt

"Geld moet rollen, anders hadden ze het wel vierkant gemaakt"

Benjamin - Financieel Mastermind

Heb je vragen over je bestelling, of komt je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.