Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Alles over zonnepanelen: energievoorziening van de toekomst

Ultieme outdoorbeleving: zelfvoorzienend door je eigen stroom op te wekken met zonnepaneel op je camper!

Zonnepanelen zie je steeds vaker in Nederland. Door de groeiende vraag naar duurzame energie oplossingen is dit een alternatief waar vaak voor wordt gekozen. Het is voor de prijsbewuste Nederlanders een mooie manier om te besparen op je energierekening. Ook voor kampeerders en booteigenaren zijn zonnepanelen een goede toevoeging op hun voertuigen. Er zijn namelijk ook zonnepanelen speciaal voor kampeervoertuigen, zoals de caravan, camper of boot. Deze systemen hebben, in tegenstelling tot de 230V thuisinstallaties, een uitgangsspanning van 12V, waarmee accu’s zeer goed op te laden zijn. TS24 heeft zich nadrukkelijk in deze 12V systemen gespecialiseerd.

Maar er is nog altijd veel onduidelijkheid over de voordelen en de nadelen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld: hoeveel energie levert het je op en hoe snel verdien je jouw investering terug? En wat doe je met de elektriciteit die je opwekt? In dit blog vertellen we je hier meer over. Daarnaast geven we achtergrondinformatie en een aantal praktische tips om het juiste zonnepaneel te kiezen voor jouw camper, caravan of tuinhuisje. Lees snel verder!

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die op een duurzame manier energie genereren. Het licht dat op de panelen valt, wordt omgezet in energie. Een simpele en ook duurzame oplossing om zelf energie op te wekken. En zonnepanelen zelf gaan ongeveer 25 jaar mee. De laatste jaren worden er steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd. Dit komt doordat de prijzen dalen en omdat de overheid de consument aanmoedigt bij te dragen aan een duurzamere wereld. In de toekomst zal het gebruik van zonne-energie steeds meer toenemen, omdat we op zoek moeten naar alternatieven voor gas en andere fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt zonne-energie steeds aantrekkelijker. Daarom is het aanschaffen van zonnepanelen erg steeds interessant én kan het voor jou ook nog eens wat opleveren.

het rendement van zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen aanschaffen?

Je bent vast benieuwd naar wat zonnepanelen jou nou kunnen opleveren. In de eerste plaats ben je zelfvoorzienend met jouw eigen elektriciteit; je bent dus minder afhankelijk van een energieleverancier. Met de elektriciteit die jij opwekt, bespaar je dus simpelweg geld op de energierekening. Hoeveel dit is, hangt natuurlijk af van de opbrengst van je zonnepaneel, het aantal zonnepanelen dat je hebt geïnstalleerd en hoeveel je verbruikt. Dit is te berekenen door de wattages van alle apparaten die je gebruikt bij elkaar op te tellen.

Naast het gebruik van zonnepanelen op je woning, is het ook mogelijk om zonnepanelen aan te brengen op jouw caravan, camper of boot of op een andere afgelegen plek, waar stroom niet zo voorhanden is. En dat is slim! Want wanneer je ergens gaat kamperen of aanleggen met je boot,  hoef je geen rekening te houden met de plaatselijke energievoorzieningen. Je hebt immers jouw eigen bron van energie. Wij vertellen je meer hierover in onze How-To: Zonnepanelen voor je camper en boot monteren, installeren en reinigen. Maar vergeet ook zeker niet de toepassing van ons 12V zonnepanelen systeem, bij een tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld een woonunit of bouwkeet of daarnaast bij het gebruik van een tuinhuisje. Geen gedoe met energiecontracten, maar geheel zelfvoorzienend. Hoe mooi is dat?!

Energieneutraal dankzij zonnepanelen

Wek groene stroom op en verlaag jouw energiekosten dankzij zonnepanelen. Groene stroom is het type stroom dat opgewekt wordt zonder uitstoot en waarvan de bron niet uitgeput raakt, zoals zonne-of windenergie. Het zelf opwekken van energie is dé manier om energieneutraal te leven. In het geval van zonnepanelen weet je zeker dat jouw stroom van een natuurlijke bron komt, namelijk de zon. Je kunt de juiste balans vinden tussen opwekking en verbruik als je van te voren een inschatting maakt van de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Zo weet je hoeveel stroom de zonnepanelen voor jouw situatie moeten genereren.

Wil je weten hoe je onze zonnepanelen moet installeren? Lees dan onze how-to: Zo installeer je zonnepanelen.

Wil je zonnepanelen aanschaffen? De voordelen en nadelen op een rij

We zetten een aantal voordelen en ook een aantal nadelen voor het kopen van zonnepanelen op een rij.

Voordelen van zonnepanelen:

Zonnepanelen hebben ook aandachtspunten:

Drie typen zonnepanelen

Zonnepanelen worden van verschillende typen materiaal gemaakt: Monokristallijn, polykristallijn en dunne film.

​​Ben je benieuwd naar de zonnepanelen voor jouw camper of caravan? Bekijk hier welke monokristallijne zonnepanelen TS24 biedt.

kleine zonnepanelen op de schuur monteren

Zonnepanelen, mobiele stroomvoorziening

De zonnepanelen van TS24 zijn geschikt voor montage op kampeervoertuigen, boten, woonunits  en tuinhuisjes. Hieronder geven we een korte toelichting op het gebruik en de voordelen voor iedere situatie:    

Benodigde accessoires voor zonnepanelen

Voor de aansluiting van onze zonnepanelen heb je verschillende accessoires nodig. Om de panelen goed vast te zetten, heb je bevestigingsmateriaal nodig en een stroomkabel met een minimale dikte van 4 mm. Naast deze kabel heb je een laadstroomregelaar nodig. Waarom? De stroomregelaar zorgt ervoor dat de opgewekte energie wordt omgezet naar bruikbare gelijkstroom voor de 12V accu (DC). Dit is dus essentieel om de stroom te kunnen gebruiken. De opgewekte stroom sla je vervolgens op in een accu. Deze accu voorziet al je 12V apparatuur van voldoende stroom. Mocht je ook je 230V apparatuur willen gebruiken, dan is ook daar een oplossing voor. Hiervoor kun je een omvormer gebruiken, die de opgewekte 12V weer omzet naar 230V. Klik hier voor ons aanbod omvormers.

AGM accu’s en zonnepanelen

Wil je zonnepanelen gebruiken op jouw caravan, camper, boot, woonunit of tuinhuisje? Dan adviseren wij om de zonnepanelen aan te sluiten op een accu met een grotere capaciteit dan je verwacht nodig te hebben. Stel je sluit een extra apparaat aan, dan kun je dat gemakkelijk opvangen. Daarnaast kun je meer energie opslaan voor wanneer er minder zon is. Het is daarom aan te raden om een accu aan te schaffen die dat wel kan, zoals AGM accu’s.

AGM accu’s zijn een goede keuze; dit type accu’s hebben minder onderhoud nodig en zijn ook liggend te gebruiken. Daarnaast hebben de AGM accu’s een lage zelfontlading, <3% per maand, dit is beduidend minder dan natte loodaccu’s. Door de lage zelfontlading gaan deze accu’s langer mee.

Benieuwd naar welke accu’s er beschikbaar zijn voor jouw zonnepanelen? Bekijk hier de accu’s van TS24.nl

Laadstroomregelaars en zonnepanelen

Verder heb je een laadstroomregelaar nodig. De laadstroomregelaar zorgt er voor dat de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen op de juiste manier de accu oplaadt. Zonder deze stroomregelaar zal de accu onjuist geladen worden en onherstelbaar beschadigen. Je kiest een laadstroomregelaar op basis van het amperage dat de zonnepanelen afgeven.

Zoek je een geschikte laadstroomregelaar? Bekijk hier de laadstroomregelaars van TS24.nl

Hopelijk heb je een betere indruk gekregen over zonnepanelen en wat dit voor jou kan betekenen. Heb je vragen over de aanschaf van jouw zonnepanelen, dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Wil je weten hoe een zonnepaneel werkt en hoe je deze installeert? Lees dan de how-to: Zonnepanelen monteren, reinigen en onderhouden.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 20 Maart 2019

https://lh6.googleusercontent.com/KwVeXHPNJJsI8E2hsmbC5OGYQ4v_c7Tl533YbDOwzcgiaUZ1E7WuBp0El05TwfO8oPXSdouK34Th9Q1lvNfOC_GPumnfqyQdTEHMVNFw0Tsp3E6eVgzpzcc5XwNwEUpCRbiSBu1R

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Techniek en service"

Merijn - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.