Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Airco split unit kopen? Alles over de vaste wand airco in huis

split unit airco

Alles over de airco split unit: een vaste wand airco in huis

De twee meest gebruikte types airconditioners zijn de mobiele airco en airco split unit (ook wel wand airco genoemd). Zoals de eerste vorm al doet vermoeden, is deze mobiel en dus makkelijk te verplaatsen. De airco split unit daarentegen wordt gemonteerd op een vaste plek. In dit artikel leggen we je graag wat meer uit over de airco split unit.

Wat is een airco split unit?

De airco split unit wordt ook wel wand airco genoemd. Zoals deze naam al doet vermoeden, is een airco split unit een type airco die je aan de wand monteert. De airco verkoelt, ontvochtigt en verwarmt. Vooral deze laatste functie wordt nogal eens vergeten en kan, zeker in combinatie met zonnepanelen, een zeer interessante manier van verwarmen zijn, zowel qua lagere kosten als vermindering van gebruik van fossiele brandstoffen (=beter voor het milieu). Een airco split unit bestaat uit twee belangrijke delen: een binnenunit en een buitenunit.

De binnenunit zorgt voor de luchtstroom

De binnenunit zorgt voor het verspreiden van de luchtstroom in de ruimte. Je hebt verschillende vormen binnenunits die je zowel tegen de wand kunt plaatsen als in het plafond. De variant in het plafond wordt ook wel cassette airco genoemd. Naast het circuleren van de lucht, kunnen sommige varianten ook de lucht filteren en de luchtkwaliteit verbeteren. Tegenwoordig wordt er bij het maken van binnenunits ook rekening gehouden met design. In de binnenunit zit een warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat de warme lucht wordt opgenomen. Je zou dit kunnen zien als de omgekeerde werking van een radiator.  

De buitenunit voert de warmte af

De buitenunit zorgt voor de afvoer van de warmte. Net zoals de binnenunit, heeft ook de buitenunit een warmtewisselaar (soort radiator). Met als verschil dat deze warmtewisselaar juist de warmte afgeeft aan de buitenlucht. De binnen en buitenunit zijn aan elkaar gekoppeld met twee leidingen (per binnenunit) en door deze leidingen stroomt een speciaal koudemiddel. Tot slot bevindt zich in de buitenunit een pomp (compressor) die het koudemiddel rondpompt.

De buitenunit kan één binnenunit aansturen, maar ook meerdere. Hierover verderop in dit artikel meer. De buitenunit wordt meestal tegen de buitenmuur of op het dak gemonteerd.

Benieuwd naar de werking van een airco split unit? Lees dan onze how-to: Zo werkt een airco split unit.

De voordelen en nadelen van een airco split unit

We zetten een aantal voordelen en ook een aantal nadelen van deze airconditioning (t.o.v. een mobiele airco) op een rij.

Om deze zeven voordelen koop jij een airco split unit

*Wij raden aan de installatie door een professional te laten doen. TS24 kan helaas niet de installatie van airco split units verzorgen.

De airco split unit heeft vier nadelen

5 type airco’s: splitsen in meerdere airco split units

Je zou vijf verschillende modellen wand airco split modellen kunnen onderscheiden. Het onderscheid tussen deze modellen zit in het aantal gesplitste airco’s. Je kunt namelijk één airco unit in je woning installeren en één airco unit aan de buitenkant van je woning. In dat geval spreek je van een wand airco single split. Maar als je meerdere kamers apart wilt verkoelen en bedienen, dan moet je meerdere binnenunits aansluiten op de buitenunit. In dat geval spreek je van een multi airco split unit. Afhankelijk van de hoeveelheid binnenunits heb je een airco duo split unit, airco trio split unit, airco quattro split unit, en airco penta split unit. Per binnenunit, heb je een aan- en afvoerleiding voor het koudemiddel nodig.

 

Diverse airco split units

 

Geïnteresseerd in een airco split unit? Bekijk ons gehele assortiment airco split units hier.

Wanneer kies je voor een multi split airco en wanneer voor losse split airco’s?

Stel je wilt twee aparte ruimtes binnen je woning verkoelen. In dat geval heb je eigenlijk twee opties: Je kunt kiezen voor een airco duo split unit (oftewel twee binnenunits en één buitenunit) of je kunt kiezen voor twee losse airco single units (oftewel twee binnenunits én twee buitenunits). Eigenlijk is de keuze helemaal aan jou. Wij kunnen alleen zeggen dat multi split airco units een stuk geavanceerder zijn en daardoor ook een stukje duurder dan single/losse airco split units. Maar vanaf drie binnenunits kan een multi split airco voordeliger zijn.

Wij hopen je een beter beeld te hebben gegeven van de airco split unit. Wanneer je vragen hebt over de aanschaf van de juiste airco split unit voor jouw situatie, neem dan gerust contact met onze klantenservice op. Geïnteresseerd in hoe een airco split unit werkt en waar je op moet letten als je het installeert? Lees dan onze how-to: Zo werkt een airco split unit.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 05 Maart 2019

https://lh5.googleusercontent.com/KfsMLQG72Blwh2PbsEdsLhBTyQykJzEpS5x_5X-uYxWS9awbigI_RyuBc8lSS_qJKFz8YUHhE1z2UCrxwSjbBLes82JaVK0IbX0D-ISKk11GSEFYbZBjsTCLmoZjtDGWtGMeAbXk

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Een ruim aanbod en 10 jaar garantie"

Westinghouse Lighting - Leverancier van plafondventilatie

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.