Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Het bouwproces van een carnavalswagen

Voor de echte carnaval liefhebbers begint het carnavalsseizoen op 11 november. Echter wordt al ruim daarvoor hard gewerkt aan geweldige praal- en carnavalswagens. Een jaar lang hard werken om uiteindelijk de wagen te laten zien aan het grote publiek. Maar krijg je een grote carnavalswagen aan de praat en welk gereedschap is onmisbaar tijdens het bouwproces? TS24 vertelt het je!

Er komt heel wat kijken bij het bouwproces van een carnavalswagen. Het bouwen kent heel wat voorbereiding. Allereerst wordt er een thema bedacht. Dit thema wordt uitgewerkt door middel van een tekening. Hierna kun je beginnen met het bouwen.

Bouwproces

Het lassen van de constructie

Het hele proces begint met lassen van de constructie en het vormen van verschillende objecten, zoals poppen of dieren. Omdat het om een grote zware wagen gaat, is het belangrijk om te werken met krachtig gereedschap, zoals het Güde MIG 190 lasapparaat. De constructie is het belangrijkste onderdeel bij de opbouw van de wagen. Ook wordt de tractor ingebouwd bij de constructie, deze zorgt er namelijk voor dat de wagen door de optocht wordt getrokken.

Beweging aanbrengen

Om een carnavalswagen zo spectaculair mogen te maken, is beweging op de wagen erg belangrijk. Zoveel mogelijk onderdelen op de wagen moeten draaien of op een andere manier bewegen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er gebruik gemaakt van elektromotoren, tandwielen, tandkransen en hydrauliek. Dit zorgt voor veel actie op de wagen.

Vorm geven aan de wagen

Na het lassen en toevoegen van bewegingen is het tijd om vorm te geven aan die wagen. Zo krijgen poppen vorm door middel van papier, tape, kranten en schuim Alle onderdelen van de wagen moeten worden dichtgezet. Zodra de juiste vorm is aangebracht met papier of schuim, tape je alles strak af om de vorm ook daadwerkelijk te behouden.

De wagen dichtplakken

Na het vormen kan de wagen geplakt worden. Dit gebeurd door middel van papier en lijm. Gebruik voldoende lijm en kleine stukjes papier, dit creëert een betere hechting op de ondergrond. Het papier zorgt ervoor dat alles geschilderd en gespoten kan worden.

Schilderen en spuiten

Om de carnavalswagen tot leven te brengen, moet er op de complete wagen kleur aangebracht worden. Alle onderdelen van de wagen moeten minstens twee keer gespoten worden, dit zorgt voor een betere dekking. Het grote spuitwerk kan gedaan worden met bijvoorbeeld het Wagner Verfspuitsysteem W400. Het gebruik van felle kleuren zorgt dat de wagen eruit springt tijdens een optocht. Zodra de hele wagen geverfd is, kan de afwerking beginnen. Fijne lijntjes en details worden aangebracht met kleine verfpistolen, zoals dit PowerPlus Verfpistool met bovenbeker.

Startklare wagen

Na het bouwproces zijn zowel het onderstel als alle onderdelen klaar. Enkele dagen voor de optocht wordt de wagen samengesteld. Alle onderdelen en het onderstel worden allereerst uit de loods gereden, omdat de hoogte van de wagen vaak groter is dan de loods. Om de wagen draaiende te krijgen, wordt er een aggregaat op het onderstel geplaatst. Deze aggregaat zorgt voor de bewegingen, de muziek en compressors tijdens de optocht. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een krachtige aggregaat nodig, zoals de Kipor KGE6500E Benzine Generator met een vermogen van 5500 Watt.

Heb je een aparte bewegende muziekwagen? Kies dan voor een aggregaat van 50 kva voor de muziekwagen en een aggregaat van 30 kva op de grote wagen.

Zodra alle onderdelen op het onderstel staan kunnen de motoren worden aangesloten. De bekabeling wordt aangesloten op de kast met de aansturing. Door middel van deze aansturing kun je onder andere de snelheid van een bewegend onderdeel instellen. Ook worden uiteindelijk de boxen aangesloten op de wagen, want een wagen zonder muziek brengt natuurlijk geen sfeer. Zodra dit allemaal gebeurd is, kan de wagen getest worden en is deze klaar voor gebruik!

Extra tip

Het grootste gedeelte van het bouwen van de carnavalswagen gebeurt vaak tijdens de wintermaanden. Een loods is vaak slecht geïsoleerd, waardoor het in de loods soms erg koud kan worden. Omdat er toch vele uren door wagenbouwers worden gespendeerd in een loods, is het verstandig om verschillende heaters of gaskanonnen aan te schaffen voor je loods. Zo blijven de harde werkers warm én droogt de wagen sneller na het plakken of schilderen. Voor optimale warmte kies je voor de Qlima GFA1015 Heteluchtkanon of voor de Qlima DA1650 Premium heteluchtkanon.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 20 Oktober 2017

https://www.ts24.nl/images/blog/carnaval/banner2.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.