Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

10 Tips: Om hout te verven

Een likje verf en je kozijn of tafel lijkt weer als nieuw. Ontzettend handig, maar hout verven brengt problemen met zich mee. Met deze tien tips verloopt je verfproject voorspoedig.

Tip 1. Kwasten kiezen en bewaren

Voor je kunt beginnen met je verfproject heb je de juiste kwasten nodig. Voor kleine oppervlakken en langs de randen kun je het beste werken met een kleine kwast. Met deze kun je nauwkeurig werken. Voor de grote vlakken is een roller geschikt, deze zorgt voor eenvoudig strak resultaat.

Ondanks dat we het graag anders zien, duurt schilderen vaak langer dan een dag. Dan is het belangrijk dat je de kwasten op de juiste manier bewaart. Indien je de kwasten de volgende dag weer wilt gebruiken, kun je deze in aluminiumfolie wikkelen. Heb je geen aluminiumfolie in huis, kun je de kwasten het beste luchtdicht in een plastic zak bewaren. Zo kun je de volgende dag weer snel van start!

Tip 2. Houdbaarheid van verf

De meeste verfsoorten hebben een maximale houdbaarheidsdatum van twaalf maanden, mits deze niet aangebroken is. Dit betekent niet dat de verf daarna niet meer te gebruiken is. Als de verf koel, maar ook vorstvrij bewaart wordt, is deze nog jaren te gebruiken. Er zijn wel een paar gebruikseigenschappen die veranderen na het langdurig bewaren van verf. De droogtijd kan langer worden door de afnemende werking van siccatieven. Siccatieven zijn droging bevorderende stoffen. Als de verf een lange tijd niet is gebruikt, zou je het langer moeten oproeren voor de verf klaar is voor gebruik. Gooi dus nooit verf te snel weg!

Tip 3. Wanneer is de verf niet meer geschikt

Als de verf al een tijdje open staat en je twijfelt of je deze nog kan gebruiken, kun je het aan het volgende herkennen. Merk je tijdens het oproeren dat de bestanddelen op de bodem van de emmer niet meer op te roeren zijn? Dan is de verf niet meer geschikt om mee te verven. Ook als de verf merkwaardig gaat stinken wordt het sterk afgeraden deze nog te gebruiken.

Tip 4. Het schroeien (rimpelen) van de verflaag voorkomen

Het schroeien van verf heeft twee oorzaken. De eerste is wanneer meerdere verflagen te snel over elkaar heen zijn geschilderd. De tweede oorzaak is te dik schilderen. Wanneer een van deze twee gebeurt, droogt de bovenkant van de verflaag terwijl het daaronder nog nat is. Hierdoor ontstaat er een reactie waardoor de verf gaat rimpelen. Als de verflaag is gaan schroeien zou het weer glad geschuurd moeten worden. Voor je de oppervlakte kan schuren moet de verflaag droog zijn. Dit is zonde van je tijd en moeite. Wees daarom geduldig en werk met dunne lagen verf.

Tip 5. De geschikte temperatuur

Je zou het niet denken, maar de temperatuur speelt een grote rol bij zowel het binnen als buiten verven van hout. Houd bij het buiten schilderen altijd rekening met dauw in de ochtend, het hout moet namelijk goed droog zijn. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal. Daarnaast is een luchtvochtigheid tot 85 procent het beste. Dit kan verschillen per product! Het schilderen van hout boven de 25 graden wordt het afgeraden. De warmte kan namelijk blaasjes veroorzaken in de verflaag. Mocht dit gebeuren, dan kun je het nog herstellen! Laat de verf goed drogen en schuur de laag lichtjes. Vervolgens kun je het oppervlak nog een keer verven.

Tip 6. Hechtingstest van beschilderd hout

Mocht je over een oude verflaag heen willen schilderen en twijfel je over de kwaliteit van de oude laag, kun je een hechtingstest doen. Het is een simpel trucje.

Is de tape schoon? Dan is de oude verflaag nog geschikt om overschilderd te worden. Zitten er stukjes verf aan de tape? Dan hecht de verflaag nog voldoende. Haal je meer dan de helft van de vierkantjes eraf? Dan hecht de verflaag te slecht om overschilderd te worden.

Tip 7. Oude verflaag bewerken

Is uit de hechtingstest gebleken dat de oude verflaag niet meer voldoende hecht? Geen probleem! Verwijder de verf met afbijtmiddel en grof schuurpapier. Over een afbladderende verflaag heen schilderen heeft namelijk nadelige gevolgen voor het eindresultaat. Schuur het hout effen. Dit kan gemakkelijk met een schuurmachine. Na het schuren breng je grondverf aan. Nu is het hout klaar voor een nieuwe verflaag.

Tip 8. Onbeschilderd hout verven

Ben je van plan om op onbeschilderd hout te schilderen? Zorg ervoor dat het oppervlak effen, schoon en droog is. Schuur het hout voor maximale hechting. Voor grote oppervlakken kun je het beste een schuurmachine gebruiken. Schuur altijd met de houtnerf mee en maak het stofvrij. Voor onbehandeld hout is het belangrijk om vervolgens grondverf aan te brengen. Welke grondverf je nodig hebt is afhankelijk van de houtsoort. Er zijn namelijk bepaalde houtsoorten die kleurstoffen bevatten die wateroplosbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn Merbau, Afzelia en een tal van andere donkere houtsoorten. Wanneer je op dit hout schildert met verf op waterbasis, ontstaan er lelijke vlekken. Mocht je over een van deze houtsoorten willen verven, zoek dat een goed isolerende grondverf. Nu is het hout klaar voor een likje verf!

Tip 9. Houtrot

Houtrot ontstaat als er schimmel of vocht in het hout is gedrongen. Je kunt het herkennen aan bruine of zwarte verkleuring, blaasjes onder de verf of als sommige delen van het hout loslaten. Gebeurt dit op een groot vlak, dan is het hout helaas niet meer te redden. Vaak komt het voor op kleine oppervlaktes als een vensterbank of kozijn. Je kunt het testen door er een botte priem in te steken. Dringt het gemakkelijk door het hout, dan is het helaas verrot. Je kunt het herstellen door al het rotte hout weg te laten met bijvoorbeeld een beitel. Nu je alleen het gezond hout over hebt, kun je de vullen met renovatiepasta. Laat de pasta goed drogen. Schuur vervolgens de pasta tot het goed overloopt met het gezonde hout. Nu is de oppervlakte klaar om geschilderd te worden.

Tip 10. Voor de perfectionist

Laat voor het beste resultaat de laklaag 18 uur drogen. Schuur het vervolgens lichtjes op en geef het oppervlak nog één laatste laagje verf. Verwijder het schilderstape direct na de klus. Het is namelijk een vervelende klus deze eraf te halen wanneer je het te lang laat zitten. Tegenwoordig zijn voor elke ondergrond of verftype verschillende soorten afplakktape te verkrijgen. Voor advies op maat kun je bij aankoop de medewerkers van TS24 altijd om advies vragen.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 28 September 2017

https://www.ts24.nl/images/blog/verf/paint.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

pim
23-05-2018

Er wordt zoveel materiaal verspild. Ik zie soms hoe mensen hun kwasten en rollers \'bewaren\' en kan daar best triest van worden. Als je de kwasten goed uitspoelt en wast kun je ze heel lang gebruiken. /verf

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Techniek en service"

Merijn - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.