Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

10 Tips om veilig op hoogte te werken

Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Valgevaar is namelijk één van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Toch moeten er nou eenmaal regelmatig klussen op een ladder gebeuren. Geen paniek, je kunt het met deze tips zo veilig mogelijk maken voor jezelf en je omgeving!

Tip 1. Test de ondergrond voordat je de ladder of steiger plaatst

Iedere ondergrond is anders en daar moet je op anticiperen. Kijk daarom altijd goed naar het materiaal en hoe de conditie hiervan is. Daken worden bijvoorbeeld oud en dan kan instortingsgevaar dreigen. Wanneer je de ladder op de grond zet, is het van belang om te kijken of de grond onregelmatigheden heeft. Dit kan namelijk zorgen voor instabiliteit van de ladder waardoor je eraf kunt vallen.

Tip 2. Wees geduldig

Ze zeggen niet voor niets: ‘haastige spoed is zelden goed’. Wie haast heeft tijdens het klimmen of werken op een ladder heeft een misstap snel gemaakt. En op zulke hoogte heeft het vaak ernstige gevolgen. Zorg ervoor dat je, je voeten goed plaatst en je stevige schoenen draagt. Klim dan langzaam en voet voor voet omhoog. Bij een ladder ben je nooit 100% verzekerd van stabiliteit en daarom is het juist van belang om je goed te bewegen.

Tip 3. Loop nooit achteruit

Het klinkt zo simpel, maar het is nog steeds een veel voorkomend ongeval: Blijf altijd goed kijken waar je precies loopt. Op daken kunnen er gaten of dakramen aanwezig zijn en de rand is vaak dichterbij dan je denkt. Kijk dus altijd recht vooruit en loop nooit achteruit.

Tip 4. Gebruik het juiste gereedschap

Voor het werken op hoogte is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Er zijn ladders in alle soorten en maten, dus altijd wel één die bij jouw klus past. We lopen de verschillende soorten ladders langs:

Tip 5. Gebruik de juiste hoek

Plaats een ladder in een hoek van 75 graden. Plaats je voeten tegen de poten van de ladder en houd je armen recht en gestrekt vooruit. Wanneer je je armen op deze manier gestrekt hebt moet je gemakkelijk de laddersport vast kunnen pakken. Op deze manier kun je controleren of de ladder in de goede hoek staat. Wanneer dit niet het geval is kan dit weer zorgen voor instabiliteit.

Tip 6. Laat de ladder minimaal 1 meter uitsteken

Wanneer je op het dak gaat werken, is het aan te raden om de ladder minimaal 1 meter boven de dakrand uit te laten steken. Zo heeft de ladder minder kans om weg te glijden en kun je er met een gerust hart opklimmen. Let er ook altijd op of alle ramen en deuren dicht zijn, zodat deze niet open gaan wanneer je op de ladder werkt.

Tip 7. Maak je handen vrij

Het is vervelend om gereedschap of emmers vast te houden wanneer je op een ladder moet staan. Tijdens het zemen van de ramen is het bijvoorbeeld erg vervelend wanneer je een emmer vast moet houden. Gelukkig is er een makkelijke oplossing! Koop een speciale haak voor ladders waar je je emmer of ander gereedschap aan op kunt hangen. Zo blijven je handen zo vrij mogelijk.

Tip 8. Gebruik een steiger

Met een ladder is het werken op grote hoogte gevaarlijk en vaak niet toegestaan. Wanneer er ruimte is voor een steiger is het aan te raden om deze te gebruiken. De constructie van een steiger is veilig en geeft meer bewegingsruimte dan een ladder. Wanneer je bijvoorbeeld buitenshuis aan het schilderen bent is het aan te raden om een steiger te gebruiken. Zo werk je comfortabel, stabiel en veilig!

Tip 9. Kies voor de juiste beveiliging

Zowel op een ladder als steiger is het belangrijk om voor maximale veiligheid te gaan. Je kunt er daarom voor kiezen om een valbeveiligingsgordel te gebruiken. In combinatie met het harnas wat je aantrekt en de vallijn werk je met de hoogst mogelijke veiligheid op hoogte. Dit is vooral van toepassing wanneer je op zeer grote hoogtes werkt. Ideaal tijdens het glazenwassen.

Tip 10. Laat je niet afleiden

Het is van groot belang om alert te blijven wanneer je op een ladder of steiger staat. Net zoals met het achteruit lopen op hoogte is het belangrijk om je niet te laten afleiden. Een val is zo gemaakt en dat kan desastreuze gevolgen hebben. Blijf er dus altijd bij met je gedachten en let op waar je loopt.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 08 Augustus 2017

https://www.ts24.nl/images/blog/ladder/tekst_ladder2.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.