Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

Kenmerken van een mobiele airco

Als in Nederland de temperaturen hoog oplopen, heb je soms erg behoefte aan verkoeling. Een airco kan hierbij de uitkomst bieden. Maar wil je liever geen permanente airconditioning plaatsen? Dan is de aanschaf van een mobiele airco de ideale oplossing! TS24 vertelt je in deze blog over de kenmerken van de mobiele airco.

De mobiele airco

Het belangrijkste kenmerk van de mobiele airco is dat deze makkelijk verplaatsbaar is, of zoals de naam al zegt: mobiel. Dankzij handzame afmetingen en draaiwieltjes is de mobiele airco erg praktisch in gebruik. Deze airco kun je met gemak overdag plaatsen in je woonkamer en ’s nachts weer in je slaapkamer zetten voor een koele nacht. De mobiele airco biedt dus gemak en flexibiliteit.

Met behulp van een mobiele airco regel je de temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. We kennen twee versies van de mobiele airco, namelijk de monoblock airco en de split airco. De monoblock bestaat uit één deel (mono) en de split airco is een airco die bestaat uit twee delen.

Kenmerken

Luchtafvoer

Bij de monoblock airco wordt de warme lucht afgevoerd via een slang naar buiten. Bij het gebruik van deze airco zal er dus altijd een raam open moeten staan waar de slang doorheen moet om de warme lucht af te voeren. Helaas betekent een open raam ook dat er gemakkelijk warme lucht weer naar binnen kan. Het is erg belangrijk deze ruimte altijd goed af te dichten zodat er geen valse lucht wordt aangezogen. De airco kan dan optimaal werken. Vaak als men denkt dat de mobiele airco niet goed werkt, blijkt het te liggen aan dat er valse, warme lucht wordt aangezogen.

De split-airco kent een andere warmte afvoer. Deze airco werkt namelijk met een ‘splitsysteem’. Dit betekent dat er één buitenunit is en één binnenunit. Hierbij loopt er een slang van de binnenunit naar de buitenunit die ervoor zorgt dat de lucht wordt afgevoerd. Dankzij deze twee delen koelt de split-airco beter dan de monoblock versie. De outdoor unit staat warmte af, waardoor de airco dus de warmte naar buiten verplaatst en de warme lucht geen kans meer heeft om naar binnen te komen. Mobiele split airco’s komen haast niet voor.

Koelvermogen

Een mobiele airconditioning kan in principe maar één ruimte koelen. Bij aanschaf is het belangrijk om te kijken hoe groot de ruimte is die je wilt verkoelen. Het koelvermogen van een mobiele airco wordt gemeten in watt of BTU. Verschillende factoren bepalen het benodigde koelvermogen, zoals het aantal mensen in een ruimte of de hoeveelheid zon die naar binnen straalt. Deze factoren zijn afhankelijk voor de hoeveelheid vermogen die nodig is om een ruimte te koelen. Om precies te weten hoeveel BTU je per kubieke meter nodig hebt, raden wij je aan om onze how-to te lezen: how-to-hoeveel-btu-per-m3-heb-ik-nodig.

Condenswater

Bij het koelen van lucht ontstaat er condenswater. Dit water moet natuurlijk ergens heen. Bij geïnstalleerde airco’s wordt het condenswater via een slangetje naar buiten geleid. Bij de mobiele monoblock airco is dit niet mogelijk. Een groot deel wordt via de warme lucht afvoerslang mee naar buiten afgevoerd. Echter kan het altijd voorkomen dat een deel niet op deze manier afgevoerd kan worden. Daarom heeft de mobiele airco soms een speciaal opvangbakje, waar het condenswater in terecht komt. Dit bakje moet om de paar uur geleegd worden, want een airco kan wel zo’n 1 tot 2 liter water per uur produceren.  Een belangrijke deel van de werking van de airco is dat de lucht minder vochtig wordt, waardoor het sowieso een stuk frisser wordt!

Energiegebruik

Een mobiele airco is niet erg energiezuinig, omdat het lastig is om met deze airco een hele grote ruimte te verkoelen. Wel verschilt het energiegebruik per airco. Elke mobiele airco beschikt over een energielabel waaraan je ziet in welke categorie het apparaat valt. Ook heeft het gebruik van de airco grote invloed op het verbruik. Zet je de airco vaak en heel lang aan? Of wil je een groot temperatuurverschil bereiken? Dan kost het de airco veel energie om zijn werk te doen. Kleine mobiele airco’s verbruiken zo’n 700 tot 1300 Watt voor 2.5 tot 3.5 kW koelvermogen.

Geluid

Verkoeling in je slaapkamer tijdens een warme zomernacht is erg prettig. Het is daarom belangrijk dat je airco niet zo veel lawaai maakt dat het je nachtrust verstoort. Bij de aanschaf is het daarom handig om te kijken naar het geluidsniveau van een apparaat. De monoblock airco produceert in tegenstelling tot de split-airco redelijk veel geluid. Dit komt doordat alle onderdelen, waaronder de compressor, in één apparaat zitten wat voor veel geluid kan zorgen. Omdat de split-airco uit twee units bestaat, produceert de buitenunit het meeste geluid waardoor je hier geen last van hebt. Deze split airco’s hebben vaak een speciale fluistermodus voor ‘s nachts. Helemaal stille airco’s kennen we niet, maar een relatief stille airco produceert tussen de 50 en 60 decibel. Dit valt te vergelijken met een werkende vaatwasser, die zo’n 60 tot 65 decibel produceert. Voor de slaapkamer is dat voor de meesten teveel. Indien je een fatsoenlijk geïsoleerd huis hebt, kun je natuurlijk wel de mobiele airco een paar uur in de slaapkamer laten draaien, voordat je naar bed gaat. Zo heb je toch een lekker koele kamer en geen lawaai. Doordat de lucht ook ontvochtigt wordt, is het in ieder geval niet zo benauwd.

Verwarmen

Een mobiele airco beschikt niet altijd alleen over de functie om een ruimte te verkoelen. Sommige airco’s in een iets hogere prijsklasse hebben namelijk vaak de optie om een ruimte te verwarmen. Zo is de mobiele airco niet alleen ideaal op warme zomerdagen, maar zorgt hij ook voor fijne verwarming tijdens een koude winter.

Ionisator

Enkele mobiele airco’s hebben ook een ionisator. Deze zuivert de lucht, waardoor schimmels, pollen en stof bestreden worden. Gezond en veilig!

Dus wil jij komende zomer genieten van verkoeling? Bekijk dan ons mooie assortiment mobiele airco's. Lees ook onze how-to over hoeveel btu per m3 je nodig hebt. Zo weet je precies hoeveel koelvermogen je mobiele airco moet hebben!

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 20 April 2017

https://www.ts24.nlimages/blog/mobiel/banner1.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Altijd een antwoord en oplossing paraat"

Suzan - Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.