Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

17 Tuinideeën voor de winter

Wintertuin

17 Tuinideeën voor de winter

Jouw tuin is het grootste deel van het jaar een heerlijke plek om te verblijven. De geur van versgemaaid gras, fris-groene bladeren aan de bomen en opkomende bloemen in de vroege lente: een heerlijk gevoel. Dat gevoel wil je natuurlijk ook in de winter vasthouden. Want waarom zou je ‘s winters niet ook van je tuin kunnen genieten? Daarom hebben wij 17 tuinideeën voor de winter op een rijtje gezet, zodat je ook onder winterse omstandigheden plezier hebt en houdt van je tuin!

Tip 1: Breng kleur in je tuin

Als alle bladeren van de bomen zijn, de meeste planten ook hun blad hebben laten vallen en alle zomerbloeiers zijn uitgebloeid ziet je tuin er vaak van kaal, kil en grijs uit. Gelukkig is daar iets aan te doen! Fleur jouw tuin op met wintergroene en winterbloeiende planten, zodat het toch kleurig blijft in de border. Dit kun je doen met verschillende planten, een aantal noemen we hier: 

Tip 2: Het winterklaar maken van je tuin

Vaak ben je voor de winter druk bezig met het winterklaar maken van je tuin. Vraag je tijdens het snoeien altijd af of het nu het juiste moment is of dat je toch beter kunt wachten tot het vroege voorjaar, aldus tuinkeur.nl. Voor vaste planten is het afgestorven blad namelijk een jas van bescherming in de winter. Een ander voordeel: als je je tuin niet helemaal kaal maakt zorgt dit in de winterperiode met vorst en sneeuw vaak voor prachtige plaatjes.

Tip 3: Bescherm planten die minder goed tegen de kou kunnen

Planten die vast in je border staan bescherm je het best met een hoes, om de bladeren te beschermen. Mediterrane en tropische planten kun je inpakken met jute of vliesdoek, eventueel gevuld met hooi. Planten die in een pot staan bescherm je door noppenfolie om de pot te wikkelen, de kou dringt zo minder snel door tot de wortels. Wanneer je er ruimte voor hebt is het aan te raden kwetsbare planten binnen te laten overwinteren.

Tip 4: zorg voor een fijn zitplekje

Een typisch tuinidee voor de kouden dagen! Buiten zitten hoef je namelijk echt niet alleen in de zomer te doen. Ook als het kouder wordt kun je een aangenaam zitplekje creëren. Volgens tuinarchitectenburo Arend Jan van der Horst maak je van een bijgebouw, overdekt terras of aanbouw met een haard, kachel of vuurplaats ook ‘s winters een aangename plek, door simpelweg de inrichting van zomer- naar winterlook te transformeren. Vergeet dan ook vooral de warme dekens niet!

Wintersfeer in je tuin

Tip 5: kleed je tuin en terras aan met winterse accessoires

Zo zorg je voor een warme sfeer. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, voederhuisjes, kaarsen, kussens en dierenvellen. De trends voor deze winter passen prima bij de najaarstrends (te lezen in onze blog). Ook wat extra verlichting geeft snel meer sfeer. Vul bijvoorbeeld een mand met dennenappels en takken, drapeer er wat buiten(kerst)verlichting doorheen en je decoratie is compleet. Ook houten of rieten stoelen kunnen best lang buiten blijven staan. Wanneer ze beschut en onder een afdak staan kunnen ze zelfs jaarrond buiten blijven. Kleed ze aan met warme kussens en dekens en je haalt direct wat warmte in je tuin.

Tip 6: met verlichting maak je eyecatchers van je planten

Een goed voorbeeld is de Physalis, beter bekend als de lampionplant. Steek een lichtje in iedere lampion voor een sfeervol resultaat. Wintergroene of -bloeiende struiken kunnen ook met een spotje extra onder de aandacht gebracht worden. Deze groene tuinideeën kunnen natuurlijk jaarrond worden uitgevoerd. 

Tip 7: dek een eventuele composthoop af

In het najaar en de winter kan het in ons koude kikkerlandje nogal eens regenen. Dek daarom je composthoop af. Een teveel aan water zorgt er namelijk voor dat de composthoop uitspoelt, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Tip 8: winters onderhoud van je gazon

Bij temperaturen onder de 6 graden stopt het gras met groeien. Zorg dat je het gras tijdens de laatste maaibeurt van het seizoen niet te kort maait. Houd een lengte van zo’n 5 centimeter aan. In de winter worden extra voedingsstoffen niet opgenomen door het gazon, aldus DCM. Wel belangrijk is het bekalken van je gazon. In de winter wordt de bodem blootgesteld aan zware, gure en winterse omstandigheden. Door kalk toe te voegen voorkom je een daling van de pH-waarde (zuurtegraad) en worden plantcellen direct sterker. Kalk geeft aan je gazon eigenlijk een zelfde bescherming als calcium aan onze botten.

Tip 9: Jouw vijver in de winter

Bevroren vijverWanneer de watertemperatuur van de vijver onder de 8 graden duikt moet je stoppen met het voeren van eventueel aanwezige vissen. Vissen hebben namelijk hun energie nodig om de kou te overleven en gaan als het ware in ruststand. Op dat moment gaan ze op de bodem liggen. Het is wel aan te raden een luchtpomp in je vijver te plaatsen, dit zorgt voor een betere waterkwaliteit in de winter en helpt de vissen de winter door. Let wel op dat eventuele leidingen (van filters en dergelijke) niet kunnen bevriezen, door ze goed te isoleren, zo zegt ook vijverhulp.nlAls er tijdens een vorstperiode veel sneeuw op het ijs valt haal dit dan weg. Zo zorg je voor voldoende lichtinval in de vijver. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de rust van de vissen niet verstoord.

Tip 10: help de dieren in jouw tuin de winter door

In iedere tuin leven flink wat dieren. Ook die kunnen in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Om de vogels een beetje te helpen kun je vogelvoer ophangen. Dit kun je kant en klaar kopen, maar het is ook niet moeilijk om zelf iets te maken. Wat dacht je van een vogelvoeder, gemaakt van een kop en schotel? Of een lange pindaslinger of pindakrans. Vaak vinden kinderen dit ook erg leuk om te doen, dus je hebt direct een winterse tijdsbesteding gevonden voor druilerige zondagmiddagen. Wanneer je de vogels ook van water wilt voorzien is een bakje water voldoende. Span hier wel een netje overheen. Hiermee voorkom je dat vogels gaan badderen, waardoor ze zouden kunnen bevriezen. Niet alleen vogels hebben soms wat extra hulp nodig. Ook vleermuizen en egels help je eenvoudig de winter door. Zorg voor wat beschutte plekjes, bijvoorbeeld een berg bladeren, en zij kunnen zich warm en veilig verstoppen.

Tip 11: bereid een weelderige bloemenpracht in de lente voor

Voorbereiding voor een bloeiende lenteDoor in de vroege winter bollen in je tuin te plaatsen tref je voorbereidingen voor een prachtige bloemenzee in de lente. Het is echt genieten als de bollen knopje voor knopje bloemen beginnen te geven.

Tip 12: behandel groene aanslag op tijd

Door groene aanslag op je tegels voor de echte kou te behandelen voorkom je gladheid in de winter. Een expert kan je precies uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. De groene laag kan namelijk verraderlijk glad worden! Verwijder ook op tijd de groene aanslag van je houten tuinmeubelen, om te voorkomen dat het invreet. Doe dit liever niet met een hogedrukreiniger, maar gebruik een pH-neutraal middel. Dit werkt bijna net zo snel, maar laat geen nare splinters achter.

Tip 13: snoei niet teveel voor de winter

Want juist in de winter krijgen planten met een wintersillhouet, zoals hortensia’s en siergrassen, dankzij sneeuw en rijp een sprookjesachtig uiterlijk. En dat wil je eigenlijk niet missen! Houtachtige gewassen kunnen echter wel prima gesnoeid worden zolang het niet vriest. Let er bij het snoeien wel extra op dat je geen bomen snoeit die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knip je er namelijk al snel bloemen uit.

Tip 14: breng dynamiek in je tuin

Houd je niet van veel kleur of accessoires, maar wil je wel wat meer spanning in de je tuin? Probeer dan eens het volgende tuinidee uit te voeren: breng meer dynamiek aan in je tuin, door met vormen te werken. Hiervoor kun je buxussen, hagen en bomen inzetten. Snoei ze in een bijzondere vorm of werk juist met rechte lijnen voor een krachtig samenspel. Ook prachtig als er een laagje sneeuw op ligt!  

Tip 15: ga spinnen tegen met de paardenkastanje

Paardenkastanje helpt tegen spinnen‘s Winters krijgen spinnen het ook koud, waardoor ze naar warmere plekken trekken. Die bevinden zich natuurlijk in en rond ons huis. Ben je niet zo gek op spinnen? Leg dan paardenkastanjes neer, dit houdt deze beestjes op afstand.

Tip 16: verwijder blad van je gazon

Verwijder blad zoveel mogelijk van je gazon. Een goede tip van BTHoveniers: wanneer het gras geen licht en lucht meer krijgt sterft het af. Door het gebrek aan luchtcirculatie kunnen zelfs schimmelziektes optreden, iets wat je graag wilt vermijden! Een beetje zorg voor je gazon in het najaar en de winter zorgt voor een mooie, groene graslaag in de lente. 

Tip 17: vergeet je tuinslang niet op te bergen

Bevroren kraan in de winterDoor je tuinslang op tijd leeg te laten lopen, op te laten drogen en weg te leggen voorkom je dat deze kapot vriest in de winter. Zorg dat de slang echt helemaal leeg is, anders kan water dat is blijven staan alsnog bevriezen.

Genoeg tips om ook deze winter van jouw tuin te blijven genieten. Zo wordt jouw tuin ook onder winterse omstandigheden een genot om in te verblijven! Heb je zelf nog meer tips? Laat ze achter in een reactie. Blij met onze tips? Deel ze dan onder je vrienden. 
 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 29 November 2016

https://www.ts24.nl/images/blog/wintertuin/banner_winter.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"TS24, zet de klant op nr 1"

Bloem - Teamleider Klantenservice

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.