Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

Wateroverlast! Welke dompelpomp moet ik hebben?

Headerafbeelding dompelpomp

Een dompelpomp wordt over het algemeen gebruikt in de bouw en landbouw. Echter, ook in een normaal huishouden, zoals het jouwe, kan een dompelpomp noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je kelder onder water gelopen is. Om dit water zo snel mogelijk weer kwijt te raken zet je een dompelpomp in.

Dompelpompen zijn er in verschillende soorten. Het belangrijkste verschil is een vuilwater- of schoonwaterpomp. Een vuilwaterpomp kan, de naam zegt het al, vies water weg pompen, zonder verstopt te raken. Een schoonwaterpomp kan dit niet. Deze kun je alleen inzetten voor water zonder grote vervuiling. Als laatste kun je nog kiezen voor een vlakzuigpomp.  Het voordeel van een vlakzuigpomp is dat deze vrijwel al het water weg pompt, waar een reguliere dompelpomp nog een laagje laat staan.

Wat is een vuilwater dompelpomp?

Gardena Vuilwater DompelpompEen vuilwater dompelpomp wordt gebruikt om, de naam zegt het al, vuil water weg te pompen. Het kan dan gaan om water uit vijvers, waar algen en zand in zitten. Maar ook ondergelopen (oude) gierputten of sloten kunnen met een vuilwater dompelpomp leeggepomt worden. Een vuilwater dompelpomp laat wel een restant achter, meestal tussen de vier en acht centimeter. Groot voordeel is dat het water niet volledig schoon hoeft te zijn, vuil met een diameter van 25 tot 35 mm wordt probleemloos meegezogen.

Wat is een schoonwater dompelpomp?

Een schoonwater dompelpomp kan hetzelfde als een vuilwater dompelpomp. Het enige wat hij niet kan is vuil opzuigen. Een dergelijke pomp kun je dus alleen inzetten voor schoon water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwembad of ondergelopen (schone) kelder. Een schoonwater pomp laat net als een vuilwater pomp een laagje water achter, varierend van zo’n twee centimeter tot ongeveer vier centimeter.

Wat is een vlakzuigpomp?

Een vlakzuigpomp is op vrijwel alle vlakken te vergelijken met een schoonwater pomp. Hij laat echter nog minder water achter. Een vlakzuigpomp laat meestal minder dan een centimeter water staan. Ideaal als je een ondergelopen ruimte helemaal leeg wilt hebben. Een vlakzuig dompelpomp is ook perfect in te zetten als het water niet zo hoog staat. Doordat de inlaat zo dicht bij de grond staat heeft hij geen problemen met het weg pompen van een beetje water.

Waar moet ik nog meer op letten bij het plaatsen van een dompelpomp?

Als je besloten hebt voor een vuilwater, schoonwater of vlakzuig dompelpomp te gaan heb je de belangrijkste stap gehad. Er zijn echter nog een aantal dingen waar je op moet letten:

Denk vervolgens ook nog aan het juiste aansluitmateriaal. Er is een slang nodig om het water af te voeren, welke vastgezet moet worden met slangenklemmen. De diameter van de slang hangt af van de aansluiting van de pomp, dit staat altijd bij de specificaties vermeld. Wanneer de pomp een opvoerhoogte heeft van bijvoorbeeld zeven meter is het niet nodig een slang van twintig meter aan te schaffen.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 23 Februari 2019

https://www.ts24.nl/images/blog/header-dompelpomp.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

niels oosthoek
13-05-2019

Dit zijn hele goede tips! Ik zal ze zeker toepassen en bespreken met mijn collega’s.

DennisNolden
15-09-2017

Bedankt, erg duidelijk !

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Samen maken we het mooi makkelijk"

Ruud - Directeur

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.