Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 75 euro.

Welke cirkelzaag heb ik nodig?

blog_cirkelzaag_01

Welke cirkelzaag is nu geschikt voor mijn klus? Je raakt al snel het overzicht kwijt als je alle cirkelzagen bij elkaar ziet. Voor iedere klus is er weer een andere cirkelzaag aan te raden. Hieronder lees je wat de meest voorkomende cirkelzagen zijn en welke voor jouw klus het meest geschikt is.

Waarvoor gebruik je een handcirkelzaag?

blog_cirkelzaag_03

Een handcirkelzaag is uitermate geschikt om houten platen en balken mee te zagen. Het grote voordeel van een handcirkelzaag is dat hij gemakkelijk mee te nemen is. Een handcirkelzaag op accu zie je ook steeds meer bij de ervaren klussers. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van het snoer dat een ‘normale’ cirkelzaag met zich meedraagt. Voor een klus waar je geen elektriciteit tot je beschikking hebt kun je ook kiezen voor een accucirkelzaag.

Wanneer je een krachtigere zaag zoekt om grotere planken of platen mee te zagen kun je beter kiezen voor een tafelcirkelzaag.

Om niet alleen hout te zagen maar ook steen of metaal zijn er speciale water cirkelzagen. Tijdens het zagen door steen of metaal wordt het zaagblad erg heet. Om te zorgen dat het zaagblad afkoelt wordt er gebruik gemaakt van water. Hierdoor blijft de cirkelzaag presteren en verleng je de leeftijd van je zaagblad aanzienlijk.

Waarvoor is een tafelcirkelzaag geschikt?

blog_cirkelzaag_04

Wanneer je grote platen zaagt kun je het beste kiezen voor een tafelcirkelzaag. Voor de echte klussers zijn er ook tafelcirkelzagen met een laser. Hierdoor zie je precies waar de zaagsnede komt en werk je nog preciezer.

Met een zaagtafel is het ook fijn om binnen in een schuur of werkplaats te werken. Maar zaagsel en veel stof in je schuur wil je natuurlijk niet! Door een stofzuiger aan te sluiten op de afvoer van de zaagtafel voorkom je dat deze rotzooi in je schuur blijft liggen.

Bij een zaagtafel kun je de zaag vaak kantelen. Wanneer je schuine kanten aan je plank of plaat wilt maken is het kantelen een handige extra functie.

Veel bouwvakkers of klussers duwen het laatste stukje hout met een rolmaat door de zaagtafel. Dit is gevaarlijk en hiermee gebeuren vaak ongelukkig. Gelukkig worden er ook hulpstukken bij een tafelzaag geleverd waarmee je het laatste stukje van de plank of balk door de zaagmachine heen duwt. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat jij niet te dicht met je handen of vingers bij het zaagblad van de zaagtafel komt.

Wanneer gebruik ik een afkortzaag?

blog_cirkelzaag_05

De afkortzaag is de opvolger van de (hand)verstekzaag. Hierbij is de handzaag vervangen door een cirkelzaag. Hiermee kun je sneller en zonder al te veel moeite de juiste zaagsneden creëren.

Wanneer je heel precies en in alle mogelijke hoeken wilt zagen kun je gebruik maken van een afkortzaag. Voor het afkorten van panelen, hoge plinten of laminaat is een afkortzaag/verstekzaag geschikt. De functie van een afkortzaag is voornamelijk het zagen van hoeken. Je kunt echter ook recht afzagen met een afkortzaag. Dit zorgt ervoor dat je houten balkjes, kleine stukjes hout of schilderij lijstjes af kunt korten.

Wanneer je zoekt naar een afkortzaag met meer functies is een radiaalzaag de juiste optie. Met een radiaalzaag kun je ook brede planken zagen, iets dat met een afkortzaag niet gaat. De radiaalzaag heeft een lange arm die heen en weer te bewegen is. Het is ook mogelijk om de plank in lengte te versmallen. Dit doe je door de zaag van bovenaf 90 graden te draaien.

Wanneer gebruik je een invalcirkelzaag?

blog_cirkelzaag_06

Een invalcirkelzaag lijkt in veel opzichten op een handcirkelzaag. Er zijn echter een paar eigenschappen waardoor deze hiervan afwijkt. Het voordeel van een invalzaag ten opzichte van een handcirkelzaag is dat je deze bijvoorbeeld in het midden van een stuk hout of ander materiaal kunt plaatsen en hier kan beginnen met zagen. Met een invalcirkelzaag kun je ook net iets preciezer werken dan met een normale handcirkelzaag. Dit komt omdat het zaagblad zit ingebouwd en je deze met het bijgeleverde geleidingssysteem nauwkeurig kunt afstellen. Vaak kun je met een invalzaag verschillende materialen zagen. Zoals laminaat, tegels, plastic en vele soorten metaal. Er zijn ook invalcirkelzagen die voor het zagen van droogbouw materialen, zoals gips- en betonplaten, geschikt zijn.

In welke situatie gebruik je een dubbelzaag?

blog_cirkelzaag_07

Een dubbelzaag is geen zaag die bij iedereen gelijk een belletje doet rinkelen. De naam dubbelzaag zegt het eigenlijk al: er zijn twee zaagbladen bevestigd aan dit apparaat. De twee zaagbladen draaien in een tegengestelde richting van elkaar. Door zijn twee zaagbladen is de dubbelzaag een krachtige handzaagmachine.

Door zijn dubbele zaagbladen kun je deze zaag voor verschillende doeleinden en materialen gebruiken. Hierdoor zaag je houten, kunststoffen, aluminium en zelfs stalen oppervlakken gemakkelijk en met precisie. Denk hierbij aan een regenpijp, staaldraad of dikke houten planken. De meeste dubbelzagen zijn voorzien van een stofafvoer waar je een industriestofzuiger op aan kunt sluiten. Hierdoor blijft jouw werk er mooi uitzien!

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 29 December 2015

https://www.ts24.nl/images/blog/cirkelzaag/Cirkelzaag_blog_01.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Samen maken we het mooi makkelijk"

Ruud - Directeur

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.