Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

Maak je eigen compost

 

Zelf compost maken is heel voordelig: het kost je namelijk helemaal niets. Je hoeft geen dure mest aan te schaffen en je vermindert de hoeveelheid GFT-afval. Drie vliegen in één klap dus! Maar hoe start je met je eerste composthoop? Dat leggen we je hieronder uit.

Waaruit kan jouw eerste composthoop bestaan?

Compost bestaat uit relatief kleine afbreekbare producten uit je tuin en keuken. Groen en bruin materiaal. Denk aan de volgende producten:

Snoeihout is vaak te grof om in je composthoop te verwerken. Het kost teveel tijd om af te breken. Een composthoop kun je het beste plaatsen op een schaduwrijke en windvrije plek. Hiermee voorkom je dat de hoop te snel uitdroogt.

Starten met composteren

Bouw jouw composthoop op de juiste manier op. Start met een laag grof (bruin) materiaal op de bodem, zoals fijne takjes, stro, bloemstengels. Leg op dit grove materiaal een laag groen afval, zoals gras en keukenafval. Leg vervolgens weer een nieuwe bruine laag aan.

Ga hiermee door tot je composthoop ongeveer een meter hoog is. Een composthoop van één kuub is namelijk ruim voldoende om mee te beginnen.

Het bruine afval op je composthoop is koolstofrijk. Het is voornamelijk droog en stug materiaal, zoals bladeren, stro, snoeiafval en zaagsel. Het groene afval is juist stikstofrijk en vochtig, voedselrijk materiaal. Dit is bijvoorbeeld afval van brandnetels, fruit, koffiedik, gemaaid gras en snijbloemen.

Van een composthoop perfecte compost maken

Volg onderstaande stappen om niet alleen een mooie composthoop te maken, maar er ook mooie compost aan over te houden.

Na een halfjaar tot een jaar heb jij je eerste zelfgemaakte compost! Tijd om dat over je tuin te strooien. Als je je compost over je tuin gaat verspreiden, houd dan een laagje van zo'n 1,5 cm aan. 

Problemen met je composthoop?

Doordat er zoveel gebeurt in een composthoop is het niet vreemd dat je soms dingen ziet die je niet thuis kunt brengen. In veel gevallen hoort het allemaal bij het normale composteringsproces. Mocht je toch tegen een probleem aanlopen, hieronder lees je antwoorden op veel voorkomende problemen.

Een ammoniakgeur wordt veroorzaakt door een overmaat aan stikstof. Voeg meer koolstofrijk materiaal toe, zoals bladeren, stro of hooi.

De geur van rotte eieren wordt veroorzaakt door een te natte composthoop. Voeg droog materiaal toe en belucht de hoop meerdere keren.

Als er langdurig stoom van de composthoop afkomt kan het zijn dat de hoop te groot is, waardoor het hart te warm blijft. Voeg meer bruin afval toe, maar let op dat de hoop niet veel groter wordt.

Als het warmer wordt kunnen er ook veel fruitvliegjes rondom je composthoop zitten. Gebruik dan wat meer bruin materiaal en keer de hoop wat vaker om.

Succes met het opzetten van je eerste eigen composthoop!

 

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 20 November 2015

https://www.ts24.nl/images/blog/header-composthoop-maken.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.