Voor 23:00 besteld en betaald? Morgen in huis!* | Binnen Nederland gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro.
Vóór 23:00 besteld? Morgen in huis!* | Gratis verzending vanaf 50 euro.

Zo geef je je tuin goed water!

 

TS24 legt uit: waarom bewateren?

Om de bloemen en planten in je tuin goed te laten groeien hebben ze water nodig. Je wilt immers niet dat bladeren gaan hangen of planten verdrogen. Maar hoeveel water hebben planten eigenlijk nodig? En hoe besproei je je tuin nou het beste? Lees hier onze tips om jouw tuin optimaal te besproeien.

Planten raken gewend aan de hoeveelheid water die je ze geeft. Wanneer je je border dagelijks water geeft zullen de wortels van de plant in de breedte gaan groeien. Dit wil je eigenlijk niet, omdat de planten dan enkel oppervlakkig water opnemen. Je wilt juist dat de wortels de diepte in groeien, zodat ze ook van dieper onder de grond water kunnen opnemen.

Door je border slechts één of twee keer per week flink te besproeien bevorder je de dieptegroei van de wortels en zullen je planten sterker worden. Eigenlijk een stukje opvoeding voor je plant!

 

Zorg er tijdens het water geven voor dat je het water niet over de bladeren giet. Natte bladeren lopen namelijk veel meer kans op ziektes en schimmels. En mocht je overdag je bladeren natsproeien loop je een grotere kans dat ze verbranden in de zon.

Het liefst wil je dat je planten water opnemen voor het echt warm wordt. Sproei daarom of ‘s ochtends vroeg, of in de late avond. Hiermee geef je je planten de tijd al het water en de daarin opgeloste voedingsstoffen op te nemen voor het verdampt. Tevens kunnen de bladeren verschroeien door het branden van de zon in combinatie met het achtergebleven water.

Door in de border een gieter te gebruiken, of een zachte broeskop, kun je je planten zeer gericht water geven. Gebruik de gieter of broeskop om je planten dichtbij de wortels water te geven. Een roterende of zwenksproeier kun je juist goed voor je gazon gebruiken.

Sommige planten hebben meer water nodig dan andere. Sommige plant- en boomsoorten hebben altijd meer water nodig, soms hebben ze alleen wat extra water nodig als de planten of bomen net geplant zijn. Door rondom de plant of boom een dijkje te maken voorkom je dat het water direct wegstroomt. Het water zakt nu dichter bij de plant de grond in, waardoor deze het gemakkelijker kan opnemen.

Grote tuin? Denk eens aan automatisch water geven!

In een grote tuin kun je flink wat uren spenderen aan het juist bewateren van je border, je gazon en je bloembakken. Een automatisch watersysteem kan dan heel handig zijn! Hierbij kun je denken aan een systeem bovengronds, maar ook ondergronds zijn er diverse mogelijkheden. Er bestaan systemen (boven- en ondergronds) waar je zowel sproeiers als druppelslangen op aan kunt sluiten.

TS24 legt uit: waarom verticuteren?

Door een bewateringscomputer aan te sluiten op je kraan kun je precies instellen wanneer jouw planten water krijgen én natuurlijk ook voor hoelang. Dan hoef je dus nergens meer aan te denken!

Mocht je denken aan een automatisch watersysteem, zorg er dan wel voor dat het systeem helemaal leeg is als de vorstperiode eraan komt. Als er water achterblijft in het bewateringsysteem kan dit bij vorst voor flinke schade zorgen. Dat voorkom je natuurlijk liever.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je een advies nodig?  Vraag het ons!
Bel op werkdagen 053-4283600. We zijn bereikbaar tussen (09:30 - 11:30 + 15:00 - 17:00).
Of stel de vraag via onze contactpagina: Contact Stel ze gerust.
Wij hebben naast veel kennis ook een uitgebreid assortiment.

Geplaatst op 21 Mei 2015

https://www.ts24.nl/images/blog/header-water-geven.jpg

Deel deze blog

Opmerkingen

Plaats je opmerking

Vind meer over de volgende onderwerpen

Recent geplaatste blogs

Waarom mooi makkelijk bij TS24 shoppen?

Er zijn veel redenen waarom anderen voor TS24 hebben gekozen. Hieronder vind je er een paar...

  • Gedegen advies van onze experts
  • Gewoon goede service
  • 14 dagen recht van retour
  • Veilig kopen & betalen
  • Thuisbezorging door PostNL
  • Kies zelf je afleverdag en tijd

"Miauw!"

Baco - Manager ontstressen

Heb je vragen over je bestelling, of kom je er niet uit met je product? Vind hier het antwoord op je vraag, of bel met onze klantenservice.